Recent, în spațiul public au apărut voci care susțin că tulpina sud-africană este de patru ori mai periculoasă pentru copii și adolescenți decât Delta. Astfel că, miercuri, 19 ianuarie, Alexandru Rafila a clarificat suspiciunile despre impactul pe care Omicron îl are asupra minorilor.

„Am văzut în spațiul public diverse afirmații legate de creșterea geometrică a numărului de copii infectați. Sunt informații neadevărate”, a declarat ministrul.

Numărul copiiilor de la secțiile ATI e în scădere

De asemenea, Alexandru Rafila a explicat că numărul copiilor internați la secții ATI este în scădere, reprezentând doar 2% din totalul minorilor spitalizați acum.

„La nivelul zilei de ieri erau 11 copii internați la secția de terapie intensivă, cu 10 mai puțin față de ziua precedentă, reprezentând circa 2% din totalul copiilor internați. Iar numărul de copii afectați și care erau internați în spital era de 338. În mod evident, ne preocupă funcționarea sistemului de sănătate”, a declarat acesta.

Duminică, 16 ianuarie, Octavian Jurma scria pe rețelele de socializare că există o creșterea continuă a numărului de copiii infectați cu Sars-CoV-2. De asemenea, acestea avertiza părinții că Omicron este de până la patru ori mai periculos decât Delta pentru copii și adolescenți.

Mesajul lui Octavian Jurma

Consecințele se văd în spitale, unde viteza de creștere a internărilor de COVID-19 în rândul minorilor s-a dublat față de săptămâna trecută, ajungând la 123%, de la 69%.

Azi (duminică, 16 ianuarie – n.red.) am avut 286 copii internați în spitale pentru COVID-19 aproape triplu față de duminica trecută (când erau 108) și peste valoarea prognozată pentru duminică viitoare. Săptămâna viitoare vom asista și la debutul valului de internări la ATI care se vede deja atât la adulți cât și la copii, iar efectele s-ar putea simți pe termen lung.

Evident cei care știau că Omicron este cu 25-30% mai puțin virulent nativ decât Delta în medie, știau la fel de bine că pentru copii și tineri Omicron este de până la 4x mai periculos decât Delta (în funcție de categoria de vârstă). Tocmai de aceea școlile nu se închid în funcție de internările pediatrice ci în funcție de procentul de paturi disponibile. Prin urmare chiar dacă am avea 500 de copii în loc de adulți morți pe zi școlile nu se vor închide.

Din fericire nu moartea este principalul risc pentru copii care se infectează cu Omicron. Consecințele expunerii unei întregi generații de minori la o boală multisistemică cu valențe cronice de sindrom imunodeficitar și neuroinflamator sunt însă incalculabile. Acum trebuie să vorbim, pentru că acum se poate face ceva. Peste 10 ani degeaba îi mai pedepsim pe cei care au nenorocit zeci de mii de români”, a scris recent Octavian Jurma pe Facebook.