Duminică, 16 ianuarie, Octavian Jurma a criticat aspru restricțiile anti-COVID-19 impuse de autoritățile române înainte de apariția noului val epidemic. De asemenea, acesta a tras un semnal de alarmă despre creșterea continuă a numărului de copiii infectați cu Sars-Cov-2.

„Infectarea în masă este o strategie efectiv dementă. Asta e tot ce pot să spun. Col. Georghiță știe foarte bine asta (se vede că e mereu la curent cu literatura internațională) și de aceea se opune și el. Consecințele se văd în spitale, unde viteză de creștere a internărilor de COVID-19 în rândul minorilor s-a dublat față de săptămâna trecută ajungând la 123% de la 69%.

Azi am avut 286 copii internați în spitale pentru COVID-19 aproape triplu față de duminica trecută (când erau 108) și peste valoarea prognozată pentru duminică viitoare. Săptămâna viitoare vom asista și la debutul valului de internări la ATI care se vede deja atât la adulți cât și la copii, iar efectele s-ar putea simți pe termen lung.”, a exclamat acesta.

Omicron este de până la 4x mai periculos decât Delta pentru copii și tineri”

Octavian Jurma a avertizat părinții că tulpina sud-africană este mult mai periculoasă pentru copii și adolescenți decât Delta. De asemenea, acesta a explicat că „școlile nu se închid în funcție de internările pediatrice, ci în funcție de procentul de paturi disponibile. Prin urmare, chiar dacă am avea 500 de copii în loc de adulți morți pe zi, școlile nu se vor închide.”

„Evident cei care știau că Omicron este cu 25-30% mai puțin virulent nativ decât Delta în medie, știau la fel de bine că pentru copii și tineri Omicron este de până la 4x mai periculos decât Delta (în funcție de categoria de vârstă). Tocmai de aceea școlile nu se închid în funcție de internările pediatrice ci în funcție de procentul de paturi disponibile. Prin urmare chiar dacă am avea 500 de copii în loc de adulți morți pe zi școlile nu se vor închide.

„Nu moartea este principalul risc pentru copii care se infectează cu Omicron”

Medicul susține că nu decesul este principalul risc pentru minorii infectați cu Omicron, căci consecințele expunerii la coronavirus sunt incalculabile de aceea ar trebui luate măsuri acum, când încă se mai poate rezolva ceva.

„Din fericire nu moartea este principalul risc pentru copii care se infectează cu Omicron. Consecințele expunerii unei întregi generații de minori la o boală multisistemică cu valențe cronice de sindrom imunodeficitar și neuroinflamator sunt însă incalculabile. Acum trebuie să vorbim, pentru că acum se poate face ceva. Peste 10 ani degeaba îi mai pedepsim pe cei care au nenorocit zeci de mii de români”, a scris Octavian Jurma pe facebook.