Virusul a rămas un pericol mai ales pentru persoanele nevaccinate, dar oamenii vaccinați au vrut să meargă mai departe. Virusul nu a cedat. Așa că am rămas blocați pe o traiectorie letală și mai mulți americani au murit de COVID-19 în 2021 decât în ​​2020. Acum, Omicron mătură stat după stat – chiar și pe cele foarte vaccinate. Virusul este mai mortal pentru cei nevaccinați, dar numărul mare de infecții, în mare parte ușoare, la cei vaccinați, șochează și mai mult. Pentru a face față acestei variante extrem de transmisibile, dar mai blândă, suntem în mijlocul unei resetari COVID, scrie The Atlantic.

Omicron ne grăbește către un viitor endemic

CDC a scurtat perioada de izolare pentru persoanele vaccinate. Infecțiile revoluționare devin o rutină. Infectând atât de repede atât de mulți oameni, Omicron ne grăbește și către un viitor endemic în care toți vor avea o oarecare imunitate, astfel încât coronavirusul va deveni în cele din urmă mai puțin mortal. Dar, pe termen scurt, Omicron este periculos. Cea mai rapidă cale către endemicitate nu este și cea mai bună.

Statele Unite au încă prea mulți oameni nevaccinați și nevaccinați cu schema completă, iar cazurile care ar fi putut fi răspândite pe parcursul lunilor sunt acum comprimate în săptămâni. Chiar dacă un procent mai mic de pacienți ajunge la spital, acel procent mic înmulțit cu un număr pur și simplu uriaș de cazuri va copleși spitalele. Săptămânile următoare vor fi un moment mai mult decât prost pentru a face COVID sau apendicită sau a ne rupe un picior.

Oamenii pot lua și pot răspândi COVID chiar și când sunt vaccinați

Faptul că în cele din urmă vom ajunge la COVID endemic nu s-a schimbat. Nici faptul că oamenii nu vor putea să evite virusul pentru totdeauna într-un scenariu endemic nu s-a schimbat. Omicron ne obligă acum să privim direct realitatea: aceea că oamenii pot lua și pot răspândi COVID chiar și atunci când sunt vaccinați. Problema este că o facem în regim de criză.

Persoanele vaccinate simt că riscul de a contacta COVID este mult, mult mai mic decât era în martie 2020. Omicron pare, de asemenea, a fi în mod inerent puțin mai puțin virulent decât Delta, dar pentru că Delta a fost mai virulent decât coronavirusul inițial, Omicron se află în același stagiu ca și varianta originală.

Tranziția către endemicitate avea să fie doar parțial una psihologică, oamenii renunțând încet-încet la ideea că COVID trebuie sau poate fi evitat pentru totdeauna. Omicron a clarificat acest lucru rapid.

Omicron ne obligă să reconsiderăm modul în care tratăm cazurile ușoare COVID

Omicron ne obligă să reconsiderăm modul în care tratăm cazurile ușoare de COVID, care nu vor dispărea niciodată complet. O face, din păcate, într-un moment haotic și periculos. Pentru următoarea variantă și pentru iarna viitoare trebuie să planificăm lucrurile din timp. Provocările care urmează sunt deja clare.
Spitalele, care sunt sub stres chiar și în sezoanele de gripă, vor trebui să se confrunte cu COVID și gripa combinată în fiecare iarnă.

Vor apărea noi variante, care continuă să ne erodeze imunitatea

De asemenea, coronavirusul va continua să evolueze și vor apărea noi variante, care continuă să ne erodeze imunitatea. Săptămâna trecută, un grup de foști consilieri ai lui Biden a prezentat o strategie pe termen lung pentru a monitoriza toate infecțiile respiratorii – inclusiv COVID, gripa și virusul respirator sincițial – și pentru a menține povara colectivă sub cea a unui sezon de gripă mai rea, prin testare, supraveghere, atenuare și dezvoltare de vaccinuri și terapii.

Ne-am petrecut anul trecut împleticindu-ne în fața noilor variante, dar tot ce are nevoie SUA acum este o strategie generală pentru COVID, chiar dacă coronavirusul ne va surprinde din nou.