Un e-mail de la Sir Jeremy Farrar, directorul Welcome Trust, din 2 februarie 2020 a spus că „o explicație probabilă” a fost că virusul Covid a evoluat rapid dintr-un virus asemănător SARS, transmite The Telegraph.

E-mailul, adresat doctorului Anthony Fauci și doctorului Francis Collins de la Institutul Național de Sănătate din SUA, continua spunând că evoluția a dus la „crearea accidentală a unui virus pregătit pentru transmiterea rapidă între oameni”.

Dar un om de știință important i-a spus lui Sir Jeremy că „dezbaterile ulterioare ar face un rău inutil științei în general și științei din China în special”. Dr. Collins, fostul director al Institutului Național de Sănătate din SUA, a avertizat că ar putea afecta „armonia internațională”.

Lipsă totală de transparență a oamenilor de știință

Vicontele Ridley, coautor al cărții „Viral: căutarea originii Covid”, a declarat: „Aceste e-mailuri arată o lipsă lamentabilă de deschidere și transparență în rândul oamenilor de știință occidentali care par să fi fost mai interesați să închidă o ipoteză pe care o considerau foarte plauzibilă, din motive politice.”

În e-mailuri, Sir Jeremy a spus că și alți oameni de știință considerau că virusul nu ar fi putut evolua în mod natural. Un astfel de om de știință a fost profesorul Mike Farzan, de la Scripps Research, expertul care a descoperit cum virusul SARS original se leagă de celulele umane.

E-mailurile ulterioare au arătat că până pe 4 februarie, Sir Jeremy și-a revizuit estimarea privind scăparea virusului dintr-un laborator la 50:50, în timp ce profesorul Eddie Holmes, de la Universitatea din Sydney, a dat o estimare de 60:40 în favoarea unei eliberări accidentale.

De asemenea, email-urile mai arată că nici Bob Garry, de la Universitatea din Texas, nu era convins că Covid-19 a apărut în mod natural. „Nu pot să-mi dau seama cum se realizează acest lucru în natură”, a spus el.

Cum s-au aflat aceste detalii?

Noile detalii au ieșit la iveală după ce membrilor Comitetului Republican de Supraveghere al Camerei Reprezentanților din SUA li s-a acordat acces la documentele originale, după ce s-au plâns despre conținutul acestora care a fost puternic redactat atunci când au fost eliberate în baza solicitărilor privind libertatea de informare.

E-mailurile au fost trimise ca răspuns la o teleconferință între 12 oameni de știință, inclusiv Sir Patrick Vallance, consilierul științific șef al guvernului, pe 1 februarie.

Potrivit acestor email-uri, până la data de 2 februarie 2020, oamenii de știință încercau deja să închidă dezbaterea despre teoria unei scăpări a virusului dintr-un laborator.