Numărul tentativelor de sinucidere al copiilor și adolescenților a crescut în România într-un mod alarmant! Specialiștii medicali trag un semnal de alarmă pentru toți părinții și îi avertizează că greșelile din comportamentul lor pot afecta grav micuții.

Medic psihiatru: Conflictul cu un părinte este determinant în tentativa de sinucidere

Gabriel Diaconu, medic psihiatru, a explicat că tensiunile acumulate în perioada epidemică au afectat grav sentimentele și gândirea copiiilor din România. Eșecurile școlare (înregistrate odată cu începerea orelor online) și violența domestică (demonstrată de statisticile autorităților române) au dus la mărirea ratei de suicid din rândul copiilor.

„Ultimii doi ani, prin natura evenimentelor, au generat stres, suferință, depresie emoțională la copii și adolescenți. Mai mult decât atât, accesul la servicii medicale și psihologice a fost îngreunat prin faptul, că din pricina Covid, mulți psihologi au început să lucreze doar online. În ecosistemul familial, pandemia a adus o tensiune suplimentară care a făcut ca de multe ori copiii să fie supuși unor rele tratamente din partea părinților și e un lucru pe care nu vreau să-l generalizez, dar pe care pot să-l anticipez.

Se reflectează și în unele statistici privind agresivitatea sau violență domestică. Multe telefoane date în perioada asta la telefonul copilului. Cel puțin în România, notele mici la școală sau conflictul cu un părinte, în care părintele agresează verbal sau violent copilul, sunt determinanți ai tentativei de sinucidere.”, a explicat Gabriel Diaconu, medic psihiatru, pentru Digi24.

Când apar gândurile sinuciderii?

„Sinuciderea este cauzată de o combinație a unui sentiment individual ca și cum nu aparțin societății, simțind că sunt o povară pentru ceilalți, având mijloacele de a muri prin sinucidere și de a se simți prinși de problemele actuale fără a vedea o soluție”, a explicat Jennifer Weniger, psiholog autorizat și terapeut de familie la Centrul de Medicină Comportamentală a Universității Loma Linda, conform healthline.com.