Profesorul Alexandru Rafila spune că unul dintre cele mai puternice mituri care circulă în mediul online este că numărul deceselor este ”umflat” și că familiile celor care au decedat din orice altă cauză ar primi bani ca să accepte trecerea pe certificatul de deces că moartea a survenit ca urmării Covid-19.

”E o prostie fiindcă certificatul de deces este completat doar de medic și membrii familiei nu au niciun cuvant de zis. De ce ar mări cineva numărul de morți când și așa mor mulți oameni?!”, a transmis profesorul Rafila.

”Nu cred că o să ajungem la 10.000 de cazuri pe zi, nici nu vreau să mă gândesc la așa ceva, dar punctul principal trebuie să fie nu numărul de cazuri diagnosticate ci cazurile grave care au nevoie de terapie intensivă și care încalcă spitalele”, a mai explicat specialistul OMS.

Avertisment pentru români în pandemie

Profesor doctor Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății – OMS, a vorbit miercuri în termeni categorici cu privire la comportamentul românilor în timpul pandemiei de coronavirus.

Rafila acuză atitudinea mult prea relaxată a celor mai mulți dintre concetățenii noștri, care nu respectă recomandările autorităților și refuză pur și simplu să adopte cele mai elementare măsuri preventive.

”Eu o să mă refer la partea medicală, la restul îmi e mai greu să mă refer pentru că n-am suficiente elemente sau poate că nu sunt suficient de obiectiv. Situația medicală este oarecum previzibilă, pentru că suntem pe un trend ascendent de vreo câteva săptămâni. Încercăm să convingem oamenii să respecte recomandările.

Din păcate, există foarte multe opinii contradictorii în spațiul public, iar lucrul acesta generează, în mod evident, neîncredere. Există mulți concetățeni care optează pentru varianta simplă, adică varianta ușoară în care nu e nevoie să adoptăm nicio formă de comportament preventiv, niciun fel de măsură de protecție. Lucrul acesta se traduce într-un număr mai mare de cazuri care se înregistrează în fiecare zi”, a declarat Alexandru Rafila, miercuri, în direct la B1 TV.