Alexandru Rafila a anunțat măsurile pentru a opri explozia de infectări. Medicul a spus, însă, că totul depinde și de cetățenii României pentru a schimba situația actuală. Joi, 9 iulie, au fost raportate în România 614 cazuri de COVID-19, cel mai mare număr de cazuri de la debutul pandemiei de coronavirus în România.

Anunțul lui Rafila

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a spus că cifrele record nu sunt deloc surprinzătoare. Medicul a mărturisit că situația se poate agrava, de la o zi la alta, dacă cetățenii nu vor respecta regulile impuse de autorități și a vorbit despre măsurile care trebuie luate în acest context.

”Nu este nimic neașteptat. Cred că oricine are cunoștințe minimale despre modul de transmitere a acestei infecții și a observat două lucruri importante: mesajele care au venit pe toata canelele de media, care erau foarte contradictorii, și multe persoane au așteptat aceste mesaje ca să nu respecte cele trei-patru reguli extrem de simple.

Numărul de cazuri va mai crește și încet-încet spitalele care tratează pacienți și secțiile de Terapie Intensivă vor înregistra cifre mai mari. Lucrul acesta trebuie să ne dea de gândit foarte serios.

Dacă o să reușim să transmitem un mesaj coerent din toate direcțiile către public și vom dezvolta un soi de atitudine civică care să-i impulsioneze pe cei care nu respectă regulile și să le impunem prin atitudine civică să le respecte și dacă se vor implica și autoritățile locale, atunci în două săptămâni putem să transformăm trendul acesta crescător într-unul descrescător.

Dacă începând de mâine populația va avea un comportament exemplar, atunci trendul se schimbă și peste două săptămâni începem să vedem schimbări”, a declarat Alexandru Rafila la Antena 3.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat un număr record de cazuri noi de Covid-19. Astfel, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 614 cazuri. Până astăzi, 9 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 30.789 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 22.574 au fost externate. Totodată, 1.834 persoane infectate cu coronavirus au murit.