UPDATE

Într-o postare pe pagina sa de socializare, Raed Arafat a precizat că declaraţia legată de demisia sa a fost scoasă din context şi nu este una dată după tragedia de la Matei Balş.

Este “o declaratie veche de a mea care era raspuns dat intr-un anumit context. Eu nu am dat declaratii sau raspunsuri la intrebari despre demisie sau aspecte legate de aceasta tema in relatie cu tragedia de la Bals.

Consider ca structurile de interventie, aflate in coordonarea DSU, si-au facut treaba si au salvat multe vieti prin modul profesionist in care au intervenit, indeplinandu-si misiunea pentru care exista foarte bine”, a scris Arafat pe Facebook.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, este din nou contestat de multe voci furioase după tragedia de vineri de la Institutul “Matei Balş”.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat sâmbătă, referindu-se la pacientul de la Balș găsit carbonizat în baie după câteva ore, că este vorba, probabil, de o greșeală la intervenție, responsabilitatea fiind a IGSU, în niciun caz a personalului spitalului.

„Dacă vorbim de un lucru care nu a mers bine la intervenție, cu siguranță personalul din spital nu are nicio vină. Probabil e o greșeală la intervenție, lucru asta e mai degrabă în competenta IGSU de a stabili”, a spus el.

Procurorul care coordonează ancheta în cazul incendiului de la Spitalul Matei Balș a declarat vineri că nu-și explică cum o persoană a fost descoperită carbonizată în baia salonului abia după câteva ore de criminaliști, și nu de pompierii care interveniseră înainte la fața locului.

„Am intrat acolo…Nu noi am ajuns primii, au fost echipele de intervenție, pompierii, ISU. Și la cercetarea la fața locului s-a găsit și un al patrulea cadavru. Nu pot să-mi explic chestiunea asta. Nu știu ce explicații să vă dau”, a declarat procurorul de caz.

Un incendiu a izbucnit vineri, în jurul orei 5.00, la parterul Institutului Matei Balș din București, care tratează bolnavi cu COVID, iar focul a cuprins patru saloane în care erau internați pacienți cu forme de COVID medii și severe, ținuți pe mască de oxigen. Trei bolnavi au murit carbonizați, iar o a patra victimă a decedat după ce manevrele de resuscitare au eșuat. La câteva ore, o altă persoană – a cincea victimă – a fost găsită carbonizată în baie. Peste 100 de pacienți au fost evacuați, fiind transferați în alte pavilioane ale unității medicale și la alte spitale din Capitală. Este a doua tragedie care se produce într-un spital din România în interval de cîteva luni, după incendiul din noiembrie de la secția ATI a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț, unde au murit 10 oameni.

Notă către cititori: Dintr-o regretabilă eroare, în știrea inițială capital.ro preluase o declarație a lui Raed Arafat făcută într-un alt context. Ne cerem scuze față de cititori și vă asigurăm că am updatat textul pentru ca informația să reflecte realitatea actuală.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea