Șeful DSU, Raed Arafat, le dă românilor cea mai bună veste. Acesta a explicat duminică că nu vor exista interdicții pentru persoanele care doresc să participe la parada de Ziua Națională, organizată pe 1 Decembrie. 

Mai exact, persoanele nevaccinate nu au voie în zona oficială, în rest, toată lumea poate asista la parada de 1 Decembrie. Totodată, șeful DSU a mai adăugat că singurele reguli care trebuie respectate rămân distanțarea fizică și obligativitatea purtării măștii de protecție.

”Interdicția de a intra în zonă a celor nevaccinați se aplică doar în zona oficială, acolo unde stau oficialitățile. Pentru populația generală nu există interdicție, există doar obligația de a respecta măsurile generale: purtarea măștii și distanțarea fizică. ”, a spus Raed Arafat.

În același timp, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit și el duminică noi reguli de respectat în perioada următoare, inclusiv pentru ceremoniile oficiale dedicate Zilei Naționale a României.

Regulile adoptate pentru 1 decembrie

Astfel, potrivit hotărârii CNSU, se permite organizarea de ceremonii oficiale: ceremonia de 1 decembrie este permisă cu 400 de persoane în Bucureşti şi cel mult 200 de persoane în reşedinţele de judeţ. Participarea este permisa doar pentru cei vaccinaţi sau cei care au trecut prin boală.

Totodată, sursa citată mai anunță că este permisă și organizarea de festivităţi cu participarea a 300 de persoane, dar și organizarea de festivităţi locale cu participare a maximum 150 de persoane;

CNSU anunță că se permite organizarea competiţiilor sportive în spaţii închise şi deschise la capacitatea de 30% din spaţiu, până la ora 21:00. Participarea este permisa doar pentru cei vaccinaţi sau cei care au trecut prin boală.

Conform hotărârii adoptate de CNSU, se permite organizarea de spectacole, concerte, evenimente culturale în aer liber la 30% din capacitatea spaţiului, însă nu vor putea participa mai mult de 1.000 de persoane. De menționat este faptul că participarea este permisa doar pentru cei vaccinaţi sau cei care au trecut prin boală.

În același timp, se mai permite organizarea de cursuri de formare profesională şi conferinţe până la ora 21:00, la 30% din capacitatea spaţiului. Nu pot participa mai mult de 150 de persoane. Participarea este permisă doar pentru cei vaccinaţi sau cei care au trecut prin boală. Iar cei prezenţi la eveniment sunt obligaţi să poarte mască de protecţie.