Raed Arafat a anunțat că autorităţile din domeniul sanitar au în vedere suplimentarea, la nivelul unităţilor de primiri urgenţe, a numărului de ventilatoare care să asigure tratarea corespunzătoare a pacienţilor COVID până în momentul în care aceştia sunt preluaţi în secţiile de terapie intensivă.

„La nivelul unităţilor de primiri urgenţe, în discuţiile pe care o să le avem cu colegii, inclusiv mâine, este creşterea capacităţii de ventilaţie pentru a face faţă pacienţilor care ajung acolo până la preluarea lor în secţiile de terapie intensivă.

Noi avem capacitate de ventilaţie în toate unităţile de primiri urgenţe, dar ea este limitată, pentru că este gândită pentru altfel de activitate, dar acum, dacă va creşte numărul, vom încerca să suplimentăm din ventilatoarele pe care le avem în stoc, ca să putem să asigurăm îngrijirea bolnavului, corect, până este preluat de secţiile de terapie intensivă”, a declarat Arafat, joi, în cadrul şedinţei de Guvern, întrebat de premier despre măsurile pregătite de autorităţi în ceea ce priveşte unităţile de primiri urgenţe.

Totodată, Raed Arafat a mai adăugat că este nevoie de personal în sistemul sanitar.

”Există un număr important de medici din diferite specialități care și-au dat acum examenul de specialitate și au finalizat rezidențiatul, și atunci propunerea noastră, printr-o ordonanță, dacă sunteți de acord să o punem astăzi pentru primă lectură.

Noi am propus acum primii 200. Specialitățile pe care le țintim sunt ATI, urgență, pneumologie, infecțioase, epidemiologie și radiologie. Să vedem, dacă e cerere, atunci venim cu suplimentarea. Ideea este că îi angajăm la Spitalul „Gerota” al Ministerului Afacerilor Interne și de acolo îi distribuim prin coordonarea pe care o să o avem de la Departament.

La final, la finalizarea perioadei, care poate să dureze vreo șase luni, ei vor avea posibilitatea să aleagă posturile vacante unde vor să meargă fără concurs”, a mai spus Arafat.

Se fac eforturi uriașe

De cealaltă parte, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a afirmat că se fac eforturi uriașe în Capitală pentru noi paturi la Terapie Intensivă.

”În ultima săptămână am reevaluat tot ce a însemnat unitate spitalicească, la nivelul Capitalei am identificat şi operaţionalizăm în acest moment, se dau acele autorizaţii de la DSP, 102 paturi de Terapie Intensivă, două dintre spitale, Colentina şi Malaxa fiind în integralitate spitale suport-COVID şi în ordin de comandant”, a spus Tătaru în cadrul ședinței.