Raed Arafat, anunț important pentru români! Ce se întâmplă la Centrala de la Cernavodă?

Raed Arafat, anunț important pentru românii de pretutindeni! Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a vorbit, marți, despre exerciţiul naţional „Valahia 2023” privind simularea unui accident sever la Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă.

„Valahia 2023” se desfăşoară în între 3 octombrie – 5 octombrie. Populaţia este rugată să nu se panicheze pentru că NU este o urgenţă reală.

Potrivit spuselor sale, orice stat care are o centrală nucleară sau care are în apropierea ei o centrală nucleară este obligată să facă exerciții periodice prin care să testeze nivelul de pregătire, modul de reacție și modul de cooperare internațională în cazul producerii unui incident radio-nuclear.

„Valahia 2023” nu a fost planificat pentru războiul din Ucraina, ci a fost planificat din timp. Este finanțat prin fonduri norvegiene. Executivul este obligat să facă simularea unui accident sever la Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă, indiferent de ce se întâmplă în jurul nostru.

„Noi suntem obligați să testăm capacitățile noastre indiferent de situație și trebuie să fim siguri că la momentul în care se întâmplă ceva, chiar dacă probabilitatea este foarte mică, noi să fim pregătiți să reacționăm.

Acesta este scopul acestui exercițiu care se va repeta și în anii următori”, a explicat, marți, Raed Arafat pentru Antena 3 CNN.

Despre exerciţiul naţional „Valahia 2023”

„Valahia 2023” se desfăşoară între 3 octombrie – 5 octombrie. Se va desfăşura timp de 8 ore în fiecare zi, în intervalul orar 9:00 – 17:00. El face parte din proiectul Norway Grants –  „Îmbunătăţirea securităţii şi siguranţei nucleare în România – Creşterea rezilienţei la dezastre şi a pregătirii pentru răspunsul la evenimente nucleare şi radiologice”. Este finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian.

Scopul general constă în verificarea şi integrarea planurilor şi procedurilor de răspuns la urgenţe nucleare în cadrul Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă în conformitate cu Planul Naţional de Răspuns la Situaţii de Urgenţă Nucleară sau Radiologică (PNRSUNR), antrenarea structurilor de răspuns şi integrarea asistenţei internaţionale în răspunsul naţional.

„Valahia 2023” este organizat de către Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), împreună cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU)/ Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN)/CNE Cernavodă și alte organizaţii naţionale implicate în răspunsul la urgenţă, cu suportul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică de la Viena (AIEA) şi al Autorităţii pentru Radioprotecţie din Norvegia (DSA).