Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a subliniat că sistemul RO-ALERT este foarte important în ceea ce privește alertarea populației în situații de risc.

Această declarație vine în contextul recentei alerte emise cu privire la prezența dronelor în județele Tulcea și Galați. Arafat a argumentat că sistemul este mai eficient și mai precis decât pornirea sirenelor.

Raed Arafat a făcut apel la autoritățile locale pentru informarea cetățenilor privind utilitatea mesajelor

El a făcut un apel către primari și autorități locale să își informeze cetățenii cu privire la utilitatea mesajelor RO-ALERT și să le explice că aceste mesaje sunt destinate protejării și informării lor în situații de risc.

Arafat a subliniat că, deși riscul poate părea mic în unele situații, este important ca populația să fie conștientă de el și să ia măsuri de precauție corespunzătoare.

„Puneţi-vă în situaţia noastră sau în situaţia oricui, că există un risc şi dacă este 0,0001, totuşi este un risc şi populaţia trebuie să ştie de el şi să ia măsuri cine doreşte. Să intre în casă, să nu stea lângă geamuri, dacă au adăpost şi vor să meargă în adăpost, să meargă acolo.

Suficient o singură dată să se întâmple ceva şi tot narativul ăsta se va schimba şi va începe lumea să se întrebe de ce n-aţi alertat, de ce n-aţi zis, de ce n-aţi vorbit”, a declarat Arafat.

Raed Arafat a subliniat că, în ciuda unor eventuale deranjamente cauzate de astfel de mesaje, ele sunt esențiale pentru a asigura siguranța și protecția cetățenilor în fața unor situații neprevăzute sau periculoase.

„Avem sistemul RO-ALERT, care e totuşi mult mai bine decât să pornim sirenele.

Dar când ştie armata, ştie Ministerul Apărării, că există un risc şi ne înştiinţează pe noi, care suntem protecţia civilă, noi putem să stăm şi să spunem lasă, că nu va fi nimic, lasă că nu deranjăm, mai bine stăm şi într-o zi să se întâmple ceva, chiar dacă am zis că riscul este foarte mic şi după care să regretăm şi să ne întrebăm de ce nu am dat mesaj.

Cei care sunt foarte deranjaţi poate că au modalităţi să nu pună telefonul lângă pat, să-l pună afară, dacă chiar vor să rişte şi nu vor să audă mesajele.

Dar totuşi sunt oameni care înţeleg de ce dăm aceste mesaje şi nu le dăm nici să panicăm populaţia, nici să se sperie, le dăm pentru că asta este un lucru normal când există un risc”, a mai spus Raed Arafat.

Sistemul RO-ALERT
SURSA FOTO: Dreamstime

Sistemul RO-ALERT are avantaje față de vechile sirene

El a explicat că RO-ALERT oferă avantaje semnificative în comparație cu sirenele, deoarece permite trimiterea de mesaje precise către populație în situații de risc. Arafat a menționat că, în cazul sirenelor, acestea nu vin cu mesaje, astfel că oamenii pot fi alertați doar de sunetul sirenelor, fără să știe ce anume se întâmplă.

„Vorbim exact şi când am dat mesajele în zonele montane unde sunt urşi. Sunt unii care stau în casă şi spun că i-am deranjat, dar dacă ar fi în stradă şi s-ar vedea cu ursul, faţă în faţă, la doi metri, poate că ar gândi altfel.

Şi aici este la fel, este vorba despre un management al unor riscuri şi de transmitere a unor mesaje de înştiinţare a populaţiei. Iar ăsta este rolul nostru, nu avem cum să-l schimbăm.

Alternativa la RO-ALERT e că trebuia să ajungem la sirene, ar fi fost mult mai panicant. De ce? Pentru că sirenele nu vin cu mesaje, nu vin cu nimic, auzi că sirena a sunat, dar nu ştii de ce sună.

Cel puţin la RO-ALERT noi transmitem, explicăm, după care poţi să urmăreşti comunicatele despre ce se întâmplă. Deci asta este situaţia, ne pare rău, e un risc care există şi care trebuie manageriat în acest fel”, a mai precizat Arafat.

Un nou mesaj prin sistemul RO-ALERT a fost emis, vineri seară, pentru localităţile din toată zona de nord a judeţului Tulcea şi zona de graniţă a judeţului Galaţi, prin care oamenii sunt avertizaţi că ar putea cădea obiecte din spaţiul aerian şi sunt sfătuiţi să se adăpostească.

La Galaţi au fost declanşate căutări după ce un apel la 112 a semnalat că ar fi căzut un obiect într-o zonă din apropierea oraşului.