Raed Arafat a anunțat apariția testelor antigen rapide pentru COVID-19. Acestea oferă un rezultat rapid în doar 15-20 de minute, iar potrivit șefului DSU, unele au intrat deja în spitale.

Totodată, șeful DSU a mai precizat că momenan rămâne de văzut dacă există astfel de teste disponibile și când ar putea fi livrate.

„Au început să apară teste pe antigen rapide. Sper să vedem cât mai repede astfel de teste, care vor induce foarte mult timpul între recoltarea și identificarea persoanei care este pozitivă sau nu. Adică sunt teste nu pe anticorpi, ci pe antigenă. Adică identifică prezenta virusului și se realizează într-un timp foarte scurt, chiar și 15 – 20 de minute.

Unele știu că deja sunt în testare la unele spitale, au primit câteva mostre, după care va trebui să vedem dacă sunt disponibile, în cât timp, ce cantități”, a declarat Raed Arafat, în direct la TVR 1.

Raed Arafat, pesimist cu privire la evoluția pandemiei

Șeful DSU a mai vorbit și despre situația din țară, dar și despre restricțiile care ar urma să fie impuse.

Raed Arafat susține că dacă va continua să crească numărul de infectări, autoritățile vor fi nevoite să ia noi măsuri de restricție, similare cu cele din starea de urgență.

”A fost deschiderea școlilor, campania, alegerile, deschiderea anului universitar. Noi ne-am așteptat la o creștere, dar ea trebuie controlată. Nu o putem controla decât aplicând anumite reguli și restricții pentru o perioadă definită de timp.

Nu luăm în calcul închiderea mall-urilor. Nu am stat să vedem de la ce cifră introducem lockdown în București. S-ar putea să fim rugați să luăm măsuri mai dure, măsuri care s-au luat în starea de urgență, de la limitarea ieșirilor la altele. Nimeni nu poate să promită că nu o să luăm alte măsuri, dacă lucrurile se agravează”, a spus Arafat.

Totodată, șeful DSU este pesimist și este de părere că România se apropie de ”un prag foarte periculos”.

”Ne apropiem de un prag foarte periculos, care ne va obliga să luăm anumite măsuri.

Dacă se vor organiza alegerile, nu trebuie să se întâmple ce s-a întâmplat acum, după vot, cu petreceri cu sute de oameni, 4-500, care nu purtau mască.”, a mai adăugat Raed Arafat. 

INQUAM/Octav Ganea