Majoritatea oamenilor de afaceri care pornesc o firmă de la zero investesc în ea  intenţionând să o ducă cât mai sus şi, eventual, să o lase moştenire copiilor. Radu Georgescu, fondatorul grupului Gecad, are o altă filosofie. „Modelul meu de business este să creez companii de la zero şi să le trec prin primul ciclu, eventual primele două cicluri de dezvoltare, după care să le vând“, declară antreprenorul, care în ultimii zece ani a avut trei mari succese. Primul a fost antivirusul RAV, vândut către Microsoft, a urmat Gecad ePayment, vândut către Naspers şi, luna aceasta, compania Avangate, care a fost cumpărată de fondul de investiţii Francisco Partners. „Discuţiile se purtau din luna ianuarie a acestui an, semnarea contractului a avut loc în urmă cu o lună şi jumătate, iar închiderea a fost la începutul lunii“, a spus Georgescu. Tranzacţia este evaluată la zeci de milioane de dolari, dar omul de afaceri preferă să nu dea cifre, de fapt, nu a dezvăluit niciodată suma exiturilor sale. Acesta din urmă este evident cel mai mare.

Pasiunea mea este businessul
Deşi are în conturi zeci de milioane de euro care îi permit să ducă o viaţă lipsită de griji, Radu Georgescu o ia mereu de la capăt. „Refuz să cred că există oameni care pot sta degeaba. Eu, unul, nu am cunoscut. Îmi place foarte mult să construiesc să stau cu o foaie albă în faţă, unde să aştern o idee şi să o văd cum se transformă într-un plan de afaceri, apoi într-un produs pe care alţi plătesc pentru a-l folosi. Ciclul acesta, de luat de la zero, construit, ratări, satisfacţii, este un ciclu care mi se pare atât de recompensator, încât merită să îl fac“, spune antreprenorul.
Radu Georgescu petrece patru-cinci luni pe an în Sillicon Valley, „unde este bine să fii, dar nu obligatoriu“, pentru a reuşi într-un business. „RAV a reuşit şi nu a fost acolo, ePayment de asemenea, Florin Talpeş are o companie nemaipomenită şi este de aici, din Bucureşti. Nu trebuie să fii în Statele Unite pentru a reuşi cu o afacere, dar Sillicon Valley este un bun catalizator pentru businessul IT, pentru că sunt foarte mulţi oameni cu experienţă acolo şi cu foarte mulţi bani“, afirmă Georgescu.

Să ajungi la investitor este un prim test
Omul de afaceri priveşte cu încredere către viitor, dar încă nu are o ţintă sigură. „Sunt foarte multe lucruri la care mă uit şi la care m-am uitat în permanenţă. Un fond de investiţii investeşte când găseşte oportunităţile. Dacă găsim o oportunitate investim în ea, dacă găsim zece, investim în toate.  Probabil  nu vor fi mai mult de zece, deoarece noi suntem un fond mic“, spune antreprenorul. Dar cum poate ajunge un tânăr să îşi prezinte ideea în faţa unui investitor precum Radu Georgescu? „Sunt foarte multe alternative, hub-uri, evenimente, iar adresa mea de e-mail este publică mărturiseşte omul de afaceri“. Georgescu primeşte circa 20 de e-mailuri pe zi, dar foarte puţine îi atrag atenţia, mai ales că mulţi se tem să îşi dezvăluie ideile de frică să nu le fie furate. „Răspund întotdeauna la e-mailuri, dar nu şi la cele care vin de la persoane care spun că au o idee pe care vor să o vândă sau nu o dezvăluie de teamă că ar putea fi furată. E-mailul trebuie să fie atât de interesant, cu atât de multă informaţie, încât eu să doresc să ne vedem. Tu, ca antreprenor, trebuie să te gândeşti că mie îmi vin 20 de astfel de idei în fiecare zi“, spune  Radu Georgescu.
Omul de afaceri mai deţine companiile Axigen, Gecad Net şi Otomed Medical Center. Axigen este o aplicaţie software de tip server de e-mail, considerată drept una dintre primele zece tehnologii de mesagerie electronică la nivel mondial. Gecad Net furnizează servicii profesionale de securitate şi infrastructură IT şi licenţiază software produs de companii de renume la nivel global. Otomed Medical Center oferă servicii complete atât pentru diagnosticarea şi tratamentul tulburărilor de auz şi echilibru, cât şi suportul psihologic şi logopedic. Toate acestea au înregistrat pierderi anul trecut. „Investim în toate aceste companii în prezent. Mergem pe curbe de creştere exponenţială, care înseamnă investiţii foarte mari, iar obiectivul nostru a fost întotdeauna să construim companii mari pe care să le vindem, ceea ce înseamnă că ele nu sunt profitabile de la început“, încheie Georgescu.

Nu am o zi de lucru standard
Capital: Cum arată o zi de lucru?
Radu Georgescu: Nu există o zi standard. Atunci când nu sunt plecat în străinătate, lucru care se întâmplă foarte des, vin la birou la 7:30 şi plec la 18:00. Consider că una dintre valorile adăugate faţă de companie este zona de networking, faptul că mă întâlnesc cu oameni importanţi din domeniu.

Maşină sau metrou?
RG:
Am abonament la metrou. Din păcate, nu există metrou până acasă, dar la întâlnirile din oraş merg cu metroul. Din Pipera şi până la Victoriei fac 20 de minute cu maşina, dacă nu se întâmplă ceva, iar cu metroul, 10 minute.

Capital: Android, iOS sau Windows Phone?
RG:
Cred că toate trei sunt alternative viabile. Telefonul de România este Android, cel cu care vorbesc în Statele Unite este Windows, iar cu familia folosesc dispozitive Apple.
"Acest articol a apărut în ediţia print numărul 43 a revistei Capital din săptămâna 23 octombrie-3 noiembrie 2013"