Britanicii vor beneficia şi ei de un program de revigorare a pieţei auto, bazat pe principiul „Rabla”, care va spori vânzările de autovehicule cu până la 300.000 de unităţi în următoarele 10 luni, a anunţat guvernul din Londra.

Programul va demara la jumătatea lunii mai şi va dura până în martie 2010, sau până când banii alocaţi vor fi epuizaţi.

Guvernul Marii Britanii a alocat suma de 300 milioane de lire acestui program, suficient pentru 300.000 de prime de casare.

Potrivit ministrului de finanţe Alistair Darling, proprietarii maşinilor cu o vechime mai mare sau egală cu 10 ani pot primi o primă de casare în valoare de 2.000 lire sterline, echivalentul a circa 2.250 de euro.

Valoarea primei de casare va fi acoperită în proporţii egale de către guvern şi constructorii sau dealerii auto.

Reprezentanţii industriei auto din Marea Britanie au făcut numeroase apeluri pentru demararea programului, în timp ce vânzările de maşini noi au scăzut cu  29.71%, la 480.000 de unităţi în primul trimestru al acestui an, potrivit Asociaţiei Producătorilor şi Comercianţilor de Automobile (SMMT).

Pe de altă parte, programele de tip „Rabla” au revigorat deja unele pieţe auto din vestul Europei, printre care se numără Germania, Franţa şi Italia.