Compania Qatar Holding LLC a devenit acţionar cu drept de vot în consiliul de conducere al cosntructorului auto german Volkswagen, după ce a achiziţionat 17% din acţiunile firmei producătoare de autoturisme.

Ahmed al-Said, directorul general al Qatar Holding a declarat că investiţia în acţiunile Volkswagen şi viitoarea posibilă fuziune a acesteia cu firma Porsche SE reprezintă o valoare unică pentru firma sa.

În calitate de nou acţionar al Volkswagen, Qatar Holding LLC va primi doar un singur loc în comitetul de conducere al firmei, dar pe termen mediu ar mai putea primi încă un loc, au precizat surse apropiate de guvernul landului Saxonia inferioară.

Statul german controlează 20% din acţiunile Volkswagen şi deţine o minoritate cu drept de veto în cadrul firmei care este cel mai mare producător de automobile din Europa.

Qatar Holding a încercat să ridice numărul locurilor din consiliul de conducere la două imediat ce şi-a majorat participaţia la 17%, dar preşedintele consiliului de administraţie de la Volkswagen, Ferdinand Piech, s-a declarat dispus să ofere doar un singur loc. El se teme că Porsche şi familia Piech vor pierde o parte din puterea lor în cadrul Volkswagen dacă firma Qatar Holding şi landul Saxonia inferioară deţin un număr egal de locuri ca şi familia Piech.

Consiliul de conducere al firmei Volkswagen are 20 de locuri, jumătate din ele fiind rezervate reprezentanţilor sindicali.

SURSA: Agerpres