Q-Power, divizia de energie a Grupului RTC, a castigat 3 clienti noi, valoarea totala a contractelor semnate recent depasind 3 milioane de euro. Cei 3 clienti noi sunt LEMARCO BUZAU, ALKALOIDA UNGARIA respectiv CET ORADEA.

“Costuri mai mici – acesta este rezultatul de care clientii nostri vor beneficia odata cu implementarea Q-Box, cea mai performanta solutie in domeniul reducerii costurilor cu consumul de combustibil. Costuri de productie mai mici pentru companii, cu avantaje importante pentru clientii acestora (alte firme sau cetateni), care vor putea resimti in mod direct beneficiile scaderii facturii la energie electrica. Un alt rezultat foarte important se refera la protectia mediului: cantitatea de CO2 emisa in atmosfera in procesul tehnologic va scadea proportional cu cresterea caldurii recuperate si implicit scaderea consumului de combustibil”, precizeaza Sebi Vasilescu, noul CEO al Q-Power.

Implementarile au inceput deja pentru Lemarco si Alkaloida, urmand ca in septembrie 2009 Q-Power sa inceapa implementarea solutiei integrate pentru obtinerea reducerii costurilor de producere a energiei care va fi furnizata catre Electrocentrale Oradea.

“Daca instalatiile vor functiona la capacitatea estimata, Electrocentrale Oradea va economisi, in termeni concreti, 27.000 de gigacalorii in fiecare an. O parte din economia de costuri asigura plata esalonata a solutiei pe care o implementam. Practic, CET Oradea nu cheltuie fonduri speciale pentru solutia Q-Box, ci o achita treptat, din economia de combustibil pe care o realizeaza datorita Q-Box” – declara CEO-ul Q-Power.

Proiectul se va derula in perioada 2009 – 2013, valoarea contractului recent semnat ridicandu-se la aproape 3 milioane euro. Acesta va fi un contract de tip ESCO.

Q-POWER este una dintre cele 8 linii de business ale RTC Holding – unul din cele mai mari grupuri de retail, distributie si servicii din Romania.

Q-Power reuneste activitati de productie si distributie a solutiilor pentru eficientizarea consumului de energie si din iunie 2009 se afla sub conducerea executiva a unui nou CEO, Sebi Vasilescu. De-a lungul celor 14 ani de activitatea in Grupul RTC, Sebi Vasilescu a manageriat startul mai multor businessuri de succes pe piata romaneasca: a fost primul CEO Diverta, apoi a asigurat integrarea in Grupul RTC a firmei Flaro, achizitionata in 2005 si, recent, a condus operatiunile Grupului RTC din industria ospitalitatii.

In prezent, Q-Power are peste 35 de clienti si mai mult de 125 de solutii implementate sau in curs de implementare in Romania, Polonia, Ungaria, Turcia si Germania.

Dupa o investitie initiala cumulata de peste 10 mil. euro, Q-Power tinteste, pentru prima data in istoria grupului RTC, o expansiune globala – atat in productie, cat si pentru distributie – si un rulaj de 1 miliard euro in urmatorii 5 ani.

Aplicatia este bazata pe o tehnologie inventata in anii ’60 si folosita ulterior de NASA. In anii de inceput ai zborurilor spatiale, NASA in colaborare cu laboratorul stiintific din Los Alamos, a dezvoltat tubul termic. La un satelit nerotativ, suprafetele expuse radiatiei solare se supraincalzeau, in timp ce suprafetele opuse ramaneau extrem de reci. Astfel, sistemele electronice deveneau nefunctionale. Tubul termic a fost solutia de egalizare a temperaturii. Tubul termic este un dispozitiv simplu, ce transfera rapid caldura de la un punct la altul prin evaporare si condensare alternativa.

Q-Pipe, produsul care intra in componenta aplicatiei distribuite de Q-Power, este un tub termic special. Principiul de evaporare si condensare se face in vid avansat, la 10(-8) Torr; astfel, transferul caldurii se realizeaza fara frecare, fara pierderi, fara aport extern de energie. Este cel mai eficient mod de transfer al caldurii cunoscut in prezent, de o mie de ori mai rapid decat un tub obisnuit din cupru si de opt mii de ori mai rapid decat un tub obisnuit din otel.

Q-Box, aplicatia distribuita de Q Power si formata din sute, uneori mii de tuburi Q-Pipe, este o tehnologie care permite recuperarea eficienta a unei parti insemnate din aceasta caldura, cu investitii foarte mici in raport cu economiile realizate.

In afara impactului deosebit asupra eficientizarii costurilor companiilor-client, solutia Q-Power are beneficii directe asupra reducerii emisiilor de CO2 eliberate in atmosfera – unul dintre principalii factori de poluare a mediului inconjurator.