Astfel, în județe precum Brașov, Harghita, Covasna, Sibiu, Alba și Mureș beneficiază de doar 4% din totalul energiei termice furnizate. În celelalte zone ale țării sistemul centralizat reprezintă 9-10% din total. Aceasta în timp ce în București se furnizează peste o treime (37%) din cantitatea de energie termică produsă la nivel național, potrivit raportului ”Provocări şi oportunităţi pentru sistemul de furnizare centralizată a energiei termice din România” realizat de PricewaterhouseCoopers.
În ultimii 15 ani, numărul oraşelor şi comunelor conectate la sistemul centralizat de termoficare a scăzut de la peste 300 de municipalităţi în 1996, la doar 100 în 2010, dintre care 83 sunt oraşe şi 17 sate. Per total, doar 18,37% din populaţia României are acces la energia termică furnizată în sistem centralizat.
”Sistemul de furnizare centralizată a energiei termice din România are un potenţial uriaş de eficientizare şi optimizare. De la alegerea celor mai eficienţi combustibili din punct de vedere al costurilor, la îmbunătăţirea proceselor, adoptarea modelului de cogenerare şi reabilitarea reţelelor de distribuţie, există multiple modalităţi de reformare a sistemului şi de transformare a acestuia într-un model de succes care să asigure energie termică la costuri accesibile, respectând cerinţele europene în materie de mediu.
Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, autorităţile publice trebuie să-şi schimbe radical abordarea în ceea ce priveşte sistemul de termoficare, cât mai curând posibil”, a spus Bogdan Belciu, partener, servicii de consultanţă pentru management, PwC România.
Firma PwC oferă servicii de audit financiar, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri, specializate pe diferite sectoare pentru a contribui la crearea unui mediu de afaceri favorabil şi a genera un plus de valoare pentru clienţii săi şi pentru toţi factorii implicaţi.