În 2000, potrivit Planului Urbanistic General (PUG) al Municipiului București, Sectorul 1 trebuia reglementat deja până în prezent, însă se pare că proiectul este încă în desfășurare. Timp de 20 de ani, un număr de 650 de documentații au fost propuse, avizate și aprobate, dar Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 1 este încă pe masa de lucru.

Olivia Ciobanu, arhitectul-șef al Primăriei Sectorului 1, în exclusivitate pentru Gândul că, până în momentul de față, Sectorul 1 nu a fost reglementat, în timp ce alte sectoare au beneficiat de un astfel de plan.

Sectorul 1 duce lipsă de infrastructură

O problemă majoră cu care se confruntă Sectorul 1 al Capitalei o reprezintă infrastructura rutieră și edilitară. Aceasta lipsește cu desăvârșire, și pentru a reglementa această situație este necesară o documentație de urbanism aprobată. Care, din păcate, nu există, în prezent.

De asemenea, o altă disfuncționalitate o reprezintă lipsa unei conectivități dintre Sectorul 1 și Sectorul 6, putând fi utilizate numai Podul Grant și Podul Basarab. Însă, doar aceste două poduri nu fac față traficului. 

Olivia Ciobanu a precizat și că nu există un ”transport integrat” – atât în ceea ce privește localitățile învecinate Sectorului 1, cât și în interiorul sectorului. Mai mult, sistemul de parcaje publice menit a facilita accesul la transportul în comun este precar.

Pe de altă parte, locuințele sociale și cele destinate tinerilor sunt insuficiente – ținând cont de cererile înregistrate -, iar salba de lacuri duce lipsa unei ”amenajări peisagere corespunzătoare”.

Mai mult spațiu verde pentru Sectorul 1

”Dotările de interes public vor fi dezvoltate în paralel cu apariția ansamblurilor de locuit, iar prin intermediul documentației P.U.Z. va fi încurajată o dezvoltare policentrică acestor minime dotări, astfel încât să existe acces pietonal la ele sau prin mijloacele de transport public. În același timp, Sectorul 1 va beneficia de o suprafață mai mare de spațiu verde amenajat, fizic, în teren, cu acces nelimitate pentru locuitori”, declară Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1 al Capitalei.

Potrivit arhitectului-șef, PUZ este blocat din cauza anumitor speculații ce au circulat cu scopul de a dezinforma locuitorii. Se pare că, în spațiul public, circulă informații, conform cărora cetățenii din anumite zone ale Sectorului 1 se vor trezi cu locuințele la pământ sau nu vor mai beneficia de spațiile verzi atât de necesare, numai că adevărul este cu totul altul.

Olivia Ciobanu susține că Planul Urbanistic Zonal (P.U.Z.) constituie ”o necesitate de valoare maximă” și că ”cetățenii sectorului trebuie să fie informați corect pentru a avea imaginea de ansamblu a acestui proiect de anvergură”.

Investitorii nu pot acționa, din cauza întârzierilor

Investitorii sunt pregătiți să acționeze, însă din cauza întârzierilor nejustificate nu pot interveni cu nimic. Olivia Ciobanu a mai menționat și că ”reducem birocrația și lovim corupția”.