Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat luni că Rusia ‘va fi constrânsă’ să producă noi rachete interzise prin Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), cu rază scurtă şi medie de acţiune cu lansare de la sol.

SUA și Rusia s-au retras oficial la 2 august din acest document ce datează din 1987, informează AFP, Reuters şi TASS.

‘Rusia va fi constrânsă să dezvolte rachete similare’ cu cele ale SUA, a declarat preşedintele rus într-un comunicat, dând ordin ministerelor Apărării şi de Externe, precum şi serviciilor de informaţii ruse să urmărească ‘cu atenţie’ iniţiativele luate de Washington în acest domeniu.

Acţiunile Moscovei vor avea un ‘caracter exclusiv de reciprocitate’ a anunțat Putin acuzând Washingtonul că a recurs la un pretext ‘inventat’ pentru a se retrage din INF.

‘Rusia este obligată să constate cu regret că retragerea unilaterală a SUA, sub un pretext inventat, din Tratatul privind rachetele cu rază medie şi scurtă de acţiune, ceea ce a dus la distrugerea unuia din documentele fundamentale în materie de control al armelor, a complicat în modul cel mai grav situaţia internaţională, a generat riscuri fundamentale pentru toţi. Subliniez, responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat revine în totalitate părţii americane’, susţine preşedintele Putin.