Pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, China vede cum i se deschid noi oportunități economice și politice în Asia Centrală, o regiune deosebit de susceptibilă la ritmul schimbărilor. Aici, Rusia, China și Iran, cele trei mari foste puteri imperiale dispuse să schimbe ordinea mondială actuală încearcă să impună o versiune a regionalismului, care să scoată din joc SUA și UE.

Tendința nu se limitează doar la regiune, evoluții similare având loc în alte părți de pe continent, fie că este vorba de Marea Neagră, Caucazul de Sud sau Marea Chinei de Sud, unde cursa spre stabilirea sferelor de influență s-a accelerat, scrie Chinaobsrervers.

Agresiunea Moscovei riscă să submineze echilibrul pe care Moscova și Beijingul l-au menținut aici

Cea mai semnificativă schimbare a situației geopolitice din regiune rămâne invdarea Ucrainei de către Rusia. Agresiunea Moscovei riscă să submineze echilibrul pe care Moscova și Beijingul l-au menținut cu succes în Asia Centrală. Acum, ritmul schimbării s-ar putea accelera și mai mult.

Războiul i-a pus pe vecinii Rusiei din Asia Centrală în alertă maximă, de teamă că Moscova ar putea folosi aceleași tactici ca în Ucraina. Observând că Vladimir Putin vrea să-și transforme visul de a recrea imperiul țarist în realitate, mai multe state din Asia Centrală nu se mai pot simți în siguranță. Acest lucru este valabil mai ales în cazul Kazahstanului, care împarte o graniță de 7.644 de km cu Rusia și zonele de nord, populate cu etnici ruși.

Kazahstanul se se simte tot mai vulnerabil în fața Rusiei

Apar tot mai multe comparații cu Georgia și Ucraina, motiv pentru care unii spun că o soartă similară ar putea avea și Kazahstanul. Țara se se simte tot mai vulnerabilă în special după tulburările de la începutul acestui an, când forţele Organizaţiei Tratatului pentru Securitate Colectivă (OTSC) – alianţă militară din CSI aflată sub controlul Moscovei, au fost desfășurate în Kazahstan pentru a ajuta la reprimarea brutală a revoltelor.

Pe de altă parte, Kazahstanul ar putea avea motive întemeiate să nu se teamă. Și asta pentru că orice acțiune militară majoră împotriva integrității teritoriale a Kazahstanului riscă să deterioreze legăturile Moscovei cu Beijingul.

China consideră Kazahstanul o poartă de intrare în Europa

China consideră Kazahstanul drept o poartă de intrare în Europa și o parte vitală a Belt and Road Initiative (BRI). Acest lucru oferă Kazahstanului mai mult spațiu de manevră.
Pe măsură ce invazia rusă creează fisuri în legăturile Moscovei cu vecinii săi din Asia Centrală, un spațiu extins pentru manevra diplomatică și economică va permite Beijingului să obțină un control mai puternic în afacerile regiunii.
Dar Beijingul nu va face mișcări bruște, riscând astfel să submineze legăturile cu Rusia. China a arătat în mod constant că este dispusă să acorde Rusiei sprijin politic pe scena internațională, în ciuda războiului din Ucraina.

Pentru revigorarea Coridorului de Mijloc, China și Kazahstanul caută un sprijin mai mare din partea altor jucători, cum ar fi Turcia. În timp ce Turcia poate rămâne în urmă în urma Chinei și Rusiei în ceea ce poate oferi statelor din regiune, reprezintă totuși o alternativă pentru cei care se tem de Rusia, dar care se bazează foarte mult pe China.

Statele din Asia Centrală se vor reorienta către China

Este de așteptat un angajament mai mare al Chinei în Asia Centrală, în special în Kazahstan. Problemele pe care le are acum economia rusă vor împinge statele din Asia Centrală să accepte mai ușor investițiile chineze. Mai mult, cooperarea sporită cu China poate fi o modalitate de a se proteja împotriva amenințării militare a Rusiei, scrie Chinaobservers.