„Mamele eroine” din Rusia vor primi câte un milion de ruble

Guvernul de la Moscova a decis să ofere câte un milion de ruble (aproximativ 16.700 euro) fiecărei femei care are titlul de „Mamă Eroină”.

De asemenea, stimulentele pentru părinții care au fost decorați cu „Ordinul Gloriei Parentale” vor crește de la 100.000 de ruble (aproximativ 1.700 euro) la 500.000 de ruble (aproximativ 8.300 euro), iar părinții care au primit Medalia Ordinului Gloriei Parentale vor primi o recompensă unică de 200.000 ruble (aproximativ 3.300 euro).

Numai femeile care au născut și crescut de la zece copiii în sus pot primi titlul de „mamă eroină” în Rusia. Ordinul Gloriei Parentale se acordă părinților care cresc șapte sau mai mulți copii, iar Medalia Ordinului Gloriei Parentale se acordă numai părinților care au crescut de la patru copiii în sus, relatează agenția rusă de presă Interfax.

La începutul acestei luni, Vladimir Putin a semnat un decret prezidențial care instituie titlul onorific de „Mamă Eroină” în Rusia, preluând astfel tacticile predecesorului său sovietic, Iosif Stalin, care încerca să crească natalitatea țării cu ajutorul acestei medalii. Ultima atribuire a titlului de „Mama Eroină” în Uniunea Sovietică a avut loc în noiembrie 1991, cu puţin timp înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice.

În România, trebuie să ai trei copii ca să devii „mamă eroină”

În România, proiectul de lege inițiat de deputatul Ninel Peia, „Legea pentru Mamele Eroine”, preve ca femeile care au născut și crescut trei copii sau mai mulți vor beneficia de o indemnizație viageră cuprinsă între 630 de lei și 1000 de lei.

Mamele care au născut și crescut trei copii vor primi 30% din salariul mediu net pe economie, femeile care au născut și crescut patru copii vor beneficia de 40% din salariul mediu net, iar româncele care au născut și crescut cinci sau mai mulți copii vor primi 50% din salariul mediu net pe economie, alături de o medalie de „Mamă Eroină”. Această indemnizație nu ține cont de veniturile realizate de mame și nici nu va fi impozitată.

„Cred că o femeie care naște, crește și se ocupă de educația a trei sau mai mulți copii, poate fi numită Mamă Eroină(…) Statalitatea noastră depinde de numărul populației. Există studii care arată că în România vor exista numai 16 milioane de cetățeni în anul 2050. Să ne gândim la creșterea natalității și cred că este de importanță națională pentru a nu dispărea ca popor”, explica Ninel Peia, inițiatorul proiectului de lege, relatează Kanal D.