Când s-a deschis, acum vreo trei-patru ani, Cantine de Nicolai părea un candidat serios la titlul de “restaurant haute cuisine”. Prima impresie a fost una bună, dar nu foarte bună. Bucătărie franțuzească, într-un decor de galerie de artă contemporană, cu o ambianță destul de plăcută, dar cam atât. Mâncarea era fără reproș, într-adevăr, dar locul avea și lipsuri. De pildă serviciul care nu era nicidecum la nivelul pe care îl aștepți într-un restaurant de top. Mai exact ospătari educați, prezenți, concentrați și capabili să converseze cu tine pe marginea meniului și să-ți răspundă la orice întrebare care ar putea să-ți treacă prin cap atunci când trebuie să te hotărăști ce comanzi.

Legenda spune că Nicolai este un român care a trăit o vreme în Franța și a lucrat în câteva restaurante titrate din Paris. Se pare că a reușit să-l convingă pe un ucenic al celebrului Alain Ducasse de la Plaza Athenee să-l însoțească la București ca să facă împreună primul restaurant haute cuisine veritabil din orașul nostru. Nu știu cât de mult mai este prezent ucenicul lui Ducasse în bucătărie, dar mâncarea este foarte bună și astăzi. Și simți că merită să plătești pentru ea prețul destul de piperat din meniu. Iar pe Nicolai îl vezi mai tot timpul la locul de muncă care-i poartă numele făcându-și simțită prezența în mod plăcut, conversând cu oaspeții săi și arătându-se tot timpul disponibil.  
Am vizitat de multe ori acest restaurant și am urmărit cu interes evoluția lui. Nu cred nici astăzi că e un restaurant “haute cuisine”. Nu știu nici dacă este cel mai bun restaurant franțuzesc din oraș, așa cum spun mulți și se laudă și ei pe site, dar în mod cert este un loc demn de plasat pe o poziție fruntașă în topul restaurantelor din București din toate punctele de vedere care mi se par relevante: bucătărie, atmosferă, serviciu.

Probabil Nicolai trebuie să se hotărască ce face în continuare. Cu meniul pe care îl are și investițiile făcute în restaurant, ar fi păcat să nu încerce să ridice mai mult standardele de pregătirea ale personalului, să mai reducă numărul de mese, care uneori tind să devină mult prea apropiate și să renunțe la aerul de boemie pe care îl regăsești de multe ori acolo, mai ales în serile în care locul nu e plin și personalul tinde să devină mult prea relaxat.
Aș vrea să mai adaug un amănunt și o recomandare în același timp: restaurantul are o terasă cochetă în spate pe care merită să o descoperiți în sezonul cald. Un loc în care poți să organizezi și o cină cu partenerii de afaceri sau să petreci o seară romantică departe de indiscreții.

Ce-am încercat și ne-a plăcut

La aperitiv vă recomand să încercați terina de foie gras specialitatea casei (55 de lei), tartarul de somon (38 de lei) sau supa de dovleac (39 de lei). Pentru felul principal încercați scoicile Saint Jacques servite cu piure de trufe (79 de lei), puiul “bien croquant, bien dore” (36 de lei) sau ravioli umplute cu rață (55 de lei). Lista de deserturi este o încântare. Eu unul prefer Ile flotant (18 lei) sau “lapte de pasăre” cum îi spunem noi, dar sunt alte trei patru feluri care sigur o să vi se pară irezistibile.

Legendă

Mâncare: 5 puncte din 5
Serviciu: 4 puncte din 5
Atmosferă: 4 puncte din 5

Cantine de Nicolai
Povernei nr. 15-17
0372.746.213, 0725.210.608
www.lacantinedenicolai.ro