În 2012, ecologistul, biologul şi matematicianul Peter Turchin, de la Universitatea din Connecticut, a lansat o predicţie pentru SUA care iniţial nu a fost luată în seamă, dar care, iată, s-a dovedit adevărată: Anul 2020 va fi unul haotic şi foarte violent, conform unui material publicat la acea vreme de Live Science.

Până în prezent, anul 2020 a fost unul plin de „evenimente”, de la o pandemie care a polarizat SUA şi întreaga planetă, până la incidentul care a dus la moartea lui George Floyd şi la protestele şi revoltele mişcării Black Lives Matter.

În articolul pe care l-a publicat în 2012 în Journal of Peace Research, Peter Turchin analiza violenţa politică, inclusiv manifestaţiile de protest, linşajul şi terorismul în SUA în perioada 1780 şi 2010. Astfel, el a identificat două modele repetitive: Primul, o lungă perioadă de pace urmată de o creştere a violenţei care se întinde pe aproximativ 200 – 300 de ani, perioadă marcată în acest caz de o pace relativă la începutul anilor 1800, creştere puternică a violenţei în societatea americană la mijlocul şi spre sfârşitul anilor 1800 şi apoi din nou pace şi linişte la jumătatea anilor 1900. Pe termen lung, s-au înregistrat oscilaţii care se repetă la aproximativ 50 de ani. Astfel, s-au înregistrat vârfuri ale violenţei în societatea americană în jurul anilor 1870, 1920 şi 1970. Dacă extrapolăm cu încă 50 de ani după 1970, ajungem exact în 2020.

Cicluri ale violenţei?

Peter Turchin este de părere că nu poate fi o coincidenţă creşterea ciclică a nivelului violenţei din societate, la fiecare 50 de ani. Omul de ştiinţă american susţine că aceste cicluri apar în diferite ţări de-a lungul istoriei. Problemele sociale, aşa cum sunt inegalităţile economice, conduc la creşterea în timp a nivelului de nemulţumire socială, generând un vârf al violenţei. Nemulţumită şi traumatizată, societatea îşi întoarce atenţia spre calmarea cu orice preţ a violenţelor intestine şi o pace relativă se reinstalează timp de 20 – 30 de ani. După această perioadă, problemele ce au fost ascunse sub preş pentru a păstra pacea socială reapar, iar noua generaţie care trebuie să se confrunte cu ele nu va mai fi, probabil, la fel de dedicată păstrării păcii şi liniştii sociale.

De la publicarea acestei lucrări de către Peter Turchin, a început o dezbatere privind verificarea acestui ciclu de 50 de ani, precum şi referitoare la posibilele cauze ale manifestării ciclice a violenţei sociale. În 2012, profesorul de filosofie Massimo Pigliucci, de la Colegiul Lehman din cadrul City University din New York, declara pentru Live Science că 230 de ani din istoria SUA nu sunt suficienţi pentru a trage o concluzie fermă despre ciclicitatea violenţei. Şi, într-adevăr, nu au existat episoade majore de violenţă în societatea americană în 1820, cu 50 de ani înainte de furia Războiului Civil.

Ilona M. Otto, sociolog şi economist la Potsdam Institute for Climate Impact, susţine că nivelul violenţei sociale creşte şi scade pentru că, după o perioadă de nelinişte şi violenţe, oamenii creează instituţii care să rezolve problemele care au dus la creşterea nivelului de violenţă în societate, instituţii care apoi funcţionează pentru o perioadă de timp până ajung să fie dărâmate de alte probleme la care nu au răspuns.

„După această perioadă de timp, de obicei se ivesc noi probleme, pe care acele instituţii nu le mai pot rezolva”, a declarat Otto pentru Live Science. Dacă instituţiile nu sunt suficient de flexibile pentru a se schimba, rezultatul este o manifestare extremă a violenţei din societate sub forma unei revoluţii sau a unui război.

Acum, indiferent de divergenţele cu privire la periodicitate, Turchin susţine că, în prezent, condiţiile sociale sunt potrivite pentru a avea o decadă următoare tumultoasă, notează Agerpres.

„Predicţia (violenţei) provine din observarea tendinţelor care fac manifestările violente mai probabil să se manifeste – scăderea standardelor de viaţă pentru majoritatea populaţiei, creşterea competiţiei şi conflictelor din rândul elitelor etc”, scrie Turchin într-un mesaj trimis pe e-mail pentru Live Science. Competiţia dintre elite este bătălia pentru resurse şi bogăţie dintre cei care sunt deja înstăriţi şi au conexiuni politice. „Aceste tendinţe nu dispar niciodată şi continuă să se dezvolte spre direcţii nefavorabile (societăţii în ansamblu). Acest lucru înseamnă că se vor manifesta şi mai multe turbulenţe sociale declanşate de alţi factori”.

Turbulenţii ani ’20

Istoria ar putea să clasifice acest deceniu drept „turbulenţii ani ’20”, conform lui Jack Goldstone, sociolog la Universitatea George Mason din Virginia.

„Pandemia şi brutalitatea poliţiei din acest an au funcţionat ca nişte declanşatoare pentru a defula violenţa care s-a acumulat în societate de mai mult timp. Modelul preconizează că anul 2020 va fi unul periculos şi, dacă nu vor apărea nişte supape pentru reducerea presiunii din societate, atunci cea de-a doua jumătate a decadei 2020, precum şi următoarea decadă ce începe din 2030 ar putea fi chiar mai violente decât atât”, conform lui Goldstone.

Ilona M. Otto a fost de acord cu privire la faptul că probleme precum cea a inegalităţilor de avere sau accesul inegal la educaţie şi asistenţă medicală afectează societatea americană. Însă, dacă următorii zece ani vor fi unii violenţi depinde de disponibilitatea oamenilor de a restructura politicile şi instituţiile pentru a rezolva aceste probleme, a mai susţinut ea.

Ciclurile de violenţă nu sunt propagate de destinul orb, ci de modul în care societatea răspunde în faţa unor probleme sau crize, mai subliniază Jack Goldstone. „În ultimii 40 de ani, SUA s-au aflat într-un ciclu al creşterii inegalităţilor, al unei polarizări politice din ce în ce mai mari, precum şi al creşterii datoriilor şi al disfuncţiilor guvernamentale. Dacă oprim aceste tendinţe, putem schimba ciclul prin reformă. Dacă nu oprim aceste tendinţe, ciclul ne va duce direct în criză”, a adăugat el.