Angajații anunță că vor veni zi de zi la proteste și vin deja în număr semnificativ, în fața birourilor conducerii șantierului să ceară explicații angajatorului de ce nu pot primi o creștere salarială corelată cu rata inflației, precizează sindicatul.

Săptamâna viitoare, la Bruxelles, conducerea companiei olandeze Damen, care administreaza santierul de la Mangalia, se va întalni cu conducerea sindicatelor din cadrul șantierului la Bruxelles.

Angajații Șantierului Naval Mangalia, protest în fața Ministerului Economiei

Luna trecută, angajații angajații Șantierului Naval Mangalia au protestat în fața Ministerului Economiei. Aceștia erau nemulțumiți de restructurările anunțate și au obținut suspendarea concedierilor în perioada următoare.

Luni, pe data de 12 decembrie, sute de angajați au mers în fața Ministerului Economiei pentru a protesta, fiind nemulțumiți de restructurările anunțate. Aceștia au venit cu pancarde pe care erau scrise mesaje ca “Arătaţi-ne că vă pasă”, “Nu ne concediaţi”, “Vrem să muncim în ţara noastră”, „Nu concedierilor, da angajărilor”.

Sindicaliștii au reușit să obțină suspendarea concedierilor

Totodată, Blocul Național Sindical a anunțat că această inițiativă a dat roade, angajații reușind dă obțină suspendarea negocierilor, cel puțin deocamdată.

“Victorie în urma protestului de astăzi! Negocierile privind concedierile de la Şantierul Naval DAMEN Mangalia sunt deocamdată suspendate”, a transmis BNS.

Sindicaliștii au declarat că protestează deoarece, în ciuda faptului că deja s-a concediat colectiv un număr semnificativ de angajați, se dorește în continuare restructurarea forței de muncă și a posturilor. Potrivit acestora, se confruntă cu o stare de incertitudine în ceea ce privește locul de muncă de mai bine de doi ani, iar măsurile luate de către statul român nu le sunt favorabile.

Sindicaliștii vor să se ia măsuri

Un alt motiv pentru care protestează este că, numărul de salariați al societății este în continuă scădere, nu se face absolut nimic pentru a schimba acest lucru. Sindicaliștii au cerut reprezentanții Ministerului Economiei să nu mai aprobe concedierile colective făcute de compania olandeză Damen, acest lucru nefiind posibil fără acordul lor.

“Amintim că reprezentanţii Damen Shipyards Mangalia şi-au asumat, atât prin contractul de asociere cât şi public, că va creste numărul de salariaţi la 3000, însă în momentul de faţă societatea mai are doar 1500 de salariaţi, sunt mai puţini salariaţi decât erau în momentul preluării pachetului de acţiuni de compania olandeză.  Considerăm că domnul Ministru Florin Spătaru are responsabilitatea instituţională, doctrinară şi în acelaşi timp morală să protejeze interesul statului român şi pe cel al salariatului român şi să stopeze intenţia manifestată de compania olandeză Damen de a concedia, din nou, o parte din salariaţii şantierului din Mangalia. Menţionăm că fără acordul exclusiv al reprezentanţilor Ministerului Economiei, concedierea colectivă nu se poate realiza, astfel că solicităm imperativ reprezentanţilor statului român în Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor DSMa să nu susţină propunerea de restructurare a posturilor prin concediere colectivă”, a transmis Sindicatul Liber Navalistul.