Mii de protestatari din statul american Colorado au blocat, sâmbătă, circulația pe Autostrada 225, într-o demonstrație pașnică, solicitând să se facă dreptate în cazul morții lui Elijan McClain.

Elijah McClain, în vârstă de 23 de ani, a murit în 2019 în timpul unei confruntări cu polițiștii din Aurora.

Manifestația a fost una pașnică

Tânărul a fost imobilizat prin strangulare și a suferit un atac de cord în timp ce se afla în ambulanță. Trei zile mai târziu, bărbatul a murit.

Demonstranții s-au întâlnit în fața centrului municipal din Aurora, apoi au pornit spre autostrada 225. Poliția locală a blocat circulația înainte de sosirea acestora.

Oamenii legii au transmis că manifestația a fost una pașnică.

„Nu recunoaștem doar dreptul unei persoane la libertatea de exprimare, ci susținem și protejăm dreptul acesteia de a face acest lucru într-o manieră pașnică”, a declarat Vanessa Wilson, șefa interimară a Poliției, conform digi24.ro, care citează mass media de peste ocean.

”Am ascultat doleanțele comunității. Preocupările lor nu sunt ignorate. Mă voi dedica unei reforme semnificative, așa cum face fiecare ofițer bun de aici, astăzi”.

Protestele ”Black Lives Matter

Protestele au venit în contextul manifestațiilor din SUA, care au început sub sloganul ”Black Lives Matter” – sau prescurtat BLM (Viața oamenilor de culoare contează).

Acestea au dorit inițial să atragă atenția asupra rasismului care încă persistă în societatea americană, dar s-au transformat treptat în furie și adevărate acțiuni anarhice.

Totul a pornit de la decesul cetățeanului american de culoare George Floyd, care a murit în urma unei intervenții a poliției care s-a folosit de violență disproporționată.

Moartea lui George Floyd, un bărbat afro-american, a avut loc în Minneapolis, Minnesota, în data de 25 mai 2020.

Derek Chauvin, un ofițer de poliție alb din Minneapolis, și-a ținut genunchiul pe gâtul lui Floyd timp de 8 minute și 46 de secunde, din care 2 minute și 53 de secunde s-au produs după ce Floyd a devenit inconștient, în conformitate cu plângerea penală depusă împotriva lui Chauvin.