La numai o zi după ce și-a îngropat fratele în Houston, Texas, Philonise Floyd a avut puterea de a veni în Congres pentru a-i cere să pună capăt suferinței, pentru ca George Floyd să nu devină doar încă un nume pe lista din ce în ce mai lungă a afro-americanilor uciși de polițiști.

„Nu am putut avea grijă de George în ziua în care a fost ucis, dar poate cele ce voi spune astăzi vor asigura că moartea lui nu a fost în zadar, că este mai mult decât o altă față pe un tricou, mai mult decât încă un nume pe o listă ce nu încetează să crească. George a făcut întotdeauna sacrificii pentru familia noastră, a făcut sacrificii pentru oameni complet străini, a dat din puținul pe care îl avea pentru a-i ajuta pe alții. Era un uriaș bun.

Am fost îngrozitor de furios când am urmărit scena uciderii lui. I s-a adresat ofeițerului de poliție spunându-i „sir” (domnule). A fost politicos, nu s-a împotrivit. Îi spunea încă bărbatului care îl ucidea, care îl sufoca timp de 8 minute și 46 de secunde „sir”. Sunt aici pentru a vă cere să faceți să înceteze suferința. George a implorat ajutor. A fost ignorat. Vă rog să auziți acum apelul meu: George nu a fost auzit de nimeni atunci, nu merita să moară pentru 20 de dolari. Atâta face viața unui bărbat negru?”, a declarat fratele său, Philonise Floyd.

Cum s-a desfășurat șirul evenimentelor

Echipajul de poliție a venit la 25 mai în Minneapolis pentru că cineva a făcut o plângere că George Floyd a cumpărat un pachet de țigări cu o bancnotă falsă de 20 de dolari. Audierile din Camera Reprezentanților au loc în contextul în care democrații din Congres au introdus un proiect de lege care constituie cea mai amplă intervenție federală în sistemul de aplicare a legii din istoria recentă. Proiectul de lege al democraților include interzicerea tacticii asfixierii, impune purtarea de camere video de copr de către ofițerii federali de aplicare a legii, ca și restricționarea folosirii forței letale.

Inițiativa democraților vine în mijlocul unui front de sprijin public pentru mișcarea „Black Lives Matter” – Viețile Negrilor Contează – și a unor masive proteste în întreaga Americă pentru schimbare, pentru încetarea rasismului sistemic și a brutalităților poliției împotriva afro-americanilor.

Schimbarea de percepție a opiniei publice într-un an electoral, cum este acesta, i-a determinat pe republicani să se precipite pentru a crea propriile propuneri legislative, care să se adreseze discriminării rasiale și brutalității poliției. Efortul este condus de Tim Scott, singurul senator republican care este afro-american.

Mai mult, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Kayleigh McEnany, a spus într-un interviu pentru televiziunea conservatoare Fox News că preşedintele Trump ar putea veni cu „insturcțiuni proactive de politica menținerii ordinii și legii, ca și cu privire la probleme rasiale rpintr-un ordin executiv”.

Un sondaj Gallup publicat astăzi arată că procentele de susținere a preşedintelui Trump au scăzut cu un dramatic 10% într-o singură lună, ajungând la 39%, în urma unui val de decizii și declarații controversate ale acestuia în perioada pandemiei și a protestelor împotriva discriminării rasiale.