Agenția de presă Reuters notează că la demonstraţia de sâmbătă au fost prezente în special femei. După câteva îmbrânceli cu forţele de ordine, poliţia a barat traseul marşului şi a început să extragă pe rând câte o persoană din mulţime.

Într-un loc, zeci de femei au fost înconjurate de bărbaţi în uniforme verzi şi cagule negre, în faţa unui mall; protestatarele strigau ‘Doar laşii lovesc femei!’. O femeie a rămas aparent inconştientă la pământ, apoi a fost ridicată de o ambulanţă, scrie agerpres.ro.

O femeie în vârstă de 73 de ani a fost arestată

Printre arestate se află şi activista de opoziţie Nina Baghinskaia, în vârstă de 73 de ani, care a ajuns un simbol al mişcării de protest luna trecută, când le-a opus rezistenţă poliţiştilor înarmaţi.

Protestele din fosta republică sovietică continuă, după alegerile din 9 august câştigate oficial de Lukaşenko, dar contestate de opoziţie. Preşedintele a respins acuzaţiile de fraudă.

Represiunea practicată de regimul Lukaşenko a determinat Uniunea Europeană să discută eventuale sancţiuni. Liderul belarus aflat la putere de 26 de ani susţine că manifestaţiile împotriva sa sunt sprijinite de puteri străine. El a reuşit luna aceasta să obţină un împrumut de 1,5 miliarde de dolari din partea Rusiei, aliata tradiţională a ţării sale.

Europa riscă o nouă Cortină de Fier

Raportorul special al ONU pentru drepturile omului din Belarus a venit cu o veste care surprinde pe toată lumea. Potrivit acestuia, o nouă Cortină de Fier se instalează în Europa.

Raportorul special al ONU pentru drepturile omului din Belarus, Anais Marin, a îndemnat oamenii să nu lase o altă Cortină de Fier să apară pe continentul european.

„Să nu lăsăm ca o altă Cortină de Fier să coboare pe continentul european”, a îndemnat Anais Marin, evocând o situaţie „catastrofală” în Belarus.

Declarația acestuia vine în contextul în care peste 10 mii de persoane au fost arestate în mod abuziv în Belarus. Anais Marin a mai precizat că există peste 500 de mărturii de tortură și mii de cazuri de bătăi cu sălbăticie.