Zeci de adunări au fost organizate în Grecia continentală şi în insule de angajaţii Organismului Naţional de Distribuire a Serviciilor de Sănătate (EOPYY) pentru a se opune desfiinţării acestei instituţii, anunţată oficial luni. Problema este că structura care trebuie să-i succeadă EOPYY, rebotezată Reţeaua Naţională de Îngrijire de Gradul Întâi (PEDY), nu va putea deveni funcţională decât peste o lună. Iar EOPYY are abia doi ani de existenţă: acest organism, creat în 2012, unificase diferite case de asigurări sociale în jurul celei principale a angajaţilor, moştenind astfel circa 250 de centre de tratament în toată ţara.

Peste 8.000 de medici şi angajaţi ai EOPYY ofereau consultaţii şi tratamente mai multor milioane de asiguraţi. Majoritatea acestora ar urma să fie reintegraţi în noul organism creat de guvern, dar alţii ar putea fi disponibilizaţi în urma angajamentelor Greciei faţă de creditorii săi internaţionali.

Medicii care se opun reformei denunţă o ameninţare împotriva locurilor lor de muncă şi a salariilor lor, precum şi o reducere a calităţii îngrijirilor medicale. Ei au declarat grevă neîntreruptă din luna noiembrie, perturbând funcţionarea centrelor de tratament. Acţiunile lor de protest împotriva guvernului duraseră deja câteva săptămâni la crearea EOPYY, la începutul anului 2012. Creat iniţial pentru a raţionaliza o ofertă de tratamente care suferea de risipă, corupţie şi proastă administrare, EOPPY rămâne afectat de un deficit care se cifrează la miliarde de euro.

'Reţeaua de îngrijiri de gradul întâi este marele bolnav al sistemului de sănătate grec. El şi-a atins limitele', a explicat luni ministrul adjunct al sănătăţii, Antonis Bezas. Stânga radicală a Syrizei, principalul partid de opoziţie, a amintit că bugetul sănătăţii a făcut faţă unor mari reduceri în urma planurilor de austeritate succesive într-o Grecie aflată sub asistenţă financiară internaţională din 2010 pentru a evita falimentul.

Ministrul Antonis Georgiadis a exclus momentan intervenţia poliţiei pentru a evacua personalul medical care ocupă de luni centrele de tratament.

Sursa: Agerpres

Te-ar putea interesa și: