Protestatarii bulgari au cerut intervenția Laurei Codruța Kovesi. Șefa EPPO va ajunge în Bulgaria

Laura Codruța Kovesi a fost lăudată, în mai multe rânduri, în rândul bulgarilor care au făcut presiuni pentru reforma judiciară radicală și pentru demisia actualului procuror șef bulgar Ivan Geshev. Activiștii speră că EPPO se va putea ocupa de o parte din corupția la nivel înalt din Bulgaria, înainte de alegerile programate pentru 11 iulie.

Nu se știe dacă Kovesi se va întâlni cu Geshev, văzut de mulți bulgari drept garantul unui status quo confortabil pentru mafie, în cadrul căruia nu sunt cercetate cazuri majore de corupție și abuzurile de putere, scrie euractiv.com.

Protestatarii au cerut intervenția șefei EPPO

Miercuri, sediul lui Geshev a fost blocat de protestatari, iar procurorul general a făcut o vizită în provincie, preferând să nu meargă la muncă.

”Ivan Gheşev a transformat Parchetul în bâta de baseball a mafiei, într-un scut care îi apără interesele”, a declarat Ghiorghi Ghirghiev, liderul organizaţiei neguvernamentale Boeţ, iniţiativa mişcării de contestare.

Manifestanţii poartă banderole cu mesaje în care Gheşev este numit mafiot şi care cer intervenţia şefei Parchetului European. ”Laura Kovesi, Bulgaria are nevoie de dumneavoastră”.

Săptămâna trecută, SUA au impus cele mai grele sancțiuni în baza actului Global Magnitsky asupra a doi dintre cei mai bogați și influenți oameni ai Bulgariei – Vasil Bozhkov și Delyan Peevski. SUA l-au acuzat pe Vasil Bozhkov că a corupt un actual lider politic bulgar, dar nu a numit politicianul.

Bulgaria este membră a UE de mai bine de 14 ani, totuși, în ciuda criticilor din partea Comisiei Europene și a partenerilor europeni, autoritățile din Sofia nu au reușit să condamne vreun politician de nivel superior pentru corupție.

Despre ce ar putea vorbi Kovesi

De asemenea, se poate ca procurorul-șef european să vorbească despre incapacitatea Bulgariei de a trimite candidați buni pentru a-și umple cota de 10 procurori europeni delegați, care vor fi însărcinați să investigheze frauda fondurilor UE.

Bulgaria a selectat până acum doar patru candidați eligibili pentru acest post, întrucât alți candidați pentru cele șase locuri rămase au fost respinși până acum de EPPO – o lipsă de candidați calificați pentru postul care ar putea afecta grav capacitatea de a lansa investigații semnificative ale UE cazuri de fraudă a fondurilor.

Sursă foto: Dreamstime