Cotidianul Le Monde, revista L’Express și publicaţia economică Les Echos sunt doar o parte din site-urile care vorbesc despre „rolul crucial” al Parchetului cât şi despre personalitatea magistratei române.

Astfel, Le Monde o consideră pe Laura Codruţa Kövesi drept o personalitate „emblematică” în ce priveşte lupta împotriva corupţiei. În articol publicat pe data de 1 iunie, Kövesi  era numită un adevărat ”simbol”, ea fiind concediată de prorpia sa țară în timp ce conducea Parchetul național anti-corupție.

„Simbolul este puternic: cea care a prezidat prima zi a Parchetului european este o magistrată concediată de puterea din ţara ei, România, la ora când conducea Parchetul naţional anti-corupţie”, scrie cotidianul Le Monde.

De menționat este faptul că, crearea acestui parchet este considerată drept o decizie istorică în cadrul construcţiei europene, chiar dacă la el nu aderă cinci ţări membre ale Uniunii Europene.

În acest context, Le Monde a reaminitit că dezbaterile în vederea creerii Parchetului european au durat 20 de ani înainte de semnarea unui acord în acest sens în 2017.

„Responsabila română aduce la nivel european ceea ce a fost în ţara sa, un simbol al luptei împotriva acestui flagel numit corupţie care minează democraţia”, se mai arată în articolul pubilcat de cotidian.

Ce dosare va trata Laura Codruţa Kövesi 

De cealaltă parte, revista L’Express publică un interviu cu Laura Codruţa Kövesi. În cadrul interviului, magistrata română a vorbit despre dosarele pe care le va trata în fruntea echipei. Ea ma preciza că echipa sa va fi compusă din 22 de procurori europeni şi de 140 de procurori delegaţi.

Totoată, potrivit Codruței Kovesi, în jur de 3000 de dosare urmează să ajungă în faţa acestei echipe numai pentru fapte posterioare anului 2017. În același timp, în viitor Parchetul se aşteaptă la aproximativ 2000 de dosare pe an.

Laura Codruţa Kövesi mai preciza în acdrul interviului că s-ar putea inclusiv ca noul plan de relansare a economiei europene de 750 de miliarde de euro să suscite interesul unor oameni corupţi şi să se producă în contextul atribuirii acestor sume unele fraude şi delicte financiare.

În ceea ce privește independența Parchetului, potrivit L’Express, Kövesi susține că nicio instituție europeană nu le poate da instrucțiuni procurorilor și nu pot interveni în anchetele lor.

Tot în cadrul interviului, Kövesi a mai vorbit și despre momentele dificile prin care a trecut Parchetul Naţional Anticorupţie în România când Liviu Dragnea, fostul lider al PSD, acuzat de corupţie, a încercat să schimbe legile în favoarea sa.

Procurorul șef european susține că mobilizarea românilor a fost atunci crucială pentru ca responsabilii corupţi să nu poată avea cîştig de cauză.

„Cetăţenii români au înţeles importanţa luptei împotriva corupţiei, importanţa statului de drept şi au manifestat pentru a trăi într-o ţară cinstită. Acest sprijin popular a demonstrat că societatea românească era pe cale să se schimbe”, spunea Kövesi.

Publicaţia economică Les Echos pe de altă parte, o numeşte pe Laura Codruţa Kövesi ”une magistrate de choc”. În același timp, Les Echos regretă însă absenţa din dispozitiv a Ungariei, a Poloniei, a Irlandei, a Suediei şi a Danemarcei, ceea ce s-ar putea să limiteze capacitatea de acţiune a noii instituţii.