La Varșovia s-au adunat sute de mii de protestatari pentru a lua parte la una dintre cele mai mari manifestații din Polonia de la prăbușirea comunismului în 1989. Opoziția a organizat protestul, iar fostul prim-ministru Donald Tusk și fostul președinte Lech Walesa s-au numărat printre participanți.

Potrivit estimărilor Primăriei din Varșovia, aproximativ jumătate de milion de persoane au luat parte la acest eveniment, care a marcat cea de-a 34-a aniversare a primelor alegeri parțial libere din Polonia. Oamenii au venit din întreaga țară la solicitarea partidelor din opoziție, iar simultan au avut loc demonstrații și în alte orașe poloneze. Printre participanți s-au numărat doi lideri politici importanți, fostul prim-ministru Donald Tusk și fostul președinte Lech Walesa.

Polonezii au protestat din mai multe motive

Protestele au vizat partidul naționalist aflat la putere, Lege și Justiție (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski. PiS a denunțat demonstrația ca fiind un „marș alimentat de ură”.

Protestatarii și-au exprimat nemulțumirea cu privire la probleme precum inflația, costul vieții și drepturile femeilor și ale persoanelor LGBT. În plus, au fost exprimate îngrijorări cu privire la o nouă lege despre care opoziția susține că subminează valorile democratice ale Poloniei.

Polonezii au scandat pentru democrație și libertate

Această lege, criticată atât de UE, cât și de SUA, instituie o comisie însărcinată cu investigarea influenței rusești în politica poloneză și îi conferă acesteia autoritatea de a impune o interdicție de 10 ani pentru persoanele care dețin funcții publice.

Participanții la marșul organizat de opoziție au fluturat cu mândrie steaguri poloneze și ale UE, în timp ce scandau cu pasiune sloganuri care militau pentru democrație și libertate.

Guvernul respinge acuzațiile de subminare a democrației, iar președintele Andrzej Duda a prezentat amendamente pentru a elimina aceste puteri.

Cu toate acestea, scepticii susțin că ele ar putea fi în continuare folosite împotriva unor persoane, inclusiv a lui Tusk, liderul proeminent al opoziției și șeful partidului centrist Platforma Civică (PO) din Polonia.

Criticii susțin că ar putea, de asemenea, să consolideze poziția PiS în viitoarele alegeri parlamentare din acest an.