Fondul de investiţii Charlemagne Capital, care deţine jumătate din proiectul rezidenţial Asmita Gardens din Bucureşti, a anunţat că va investi 1,62 mil. euro prin intermediul vehicolului investiţional European Convergence Development Company (ECDC) în faza a doua a proiectelor ERA Shopping Park Iaşi şi Oradea.

Cumulat, investiţiile necesare demarării lucrărilor la cele două centre comerciale sunt de 8 mil. euro şi vor fi suportate parţial şi de proprietarul lor, fondul de investiţii Argo Capital Partners.

Astfel, pentru faza a doua a parcului de retail din Iaşi, ECDC va participa cu 900.000 de euro cash, iar Argo cu 2,25 mil. euro. Investiţia totală în etapa a doua a ERA Shopping Park Iaşi este de 4,5 mil. euro.

Prima etapă a acestui proiect a fost finalizată în septembrie 2007, cu o suprafaţă construită de 52.000 metri pătraţi şi o arie închiriabilă de 45.950 metri pătraţi. A doua etapă, programată pentru finalizare în a doua jumătate a anului viitor, vizează extinderea centrului comercial cu 40.000 de metri pătraţi suprafaţă construită, respectiv 28.500 metri pătraţi suprafaţă închiriabilă.

În prezent, centrul comercial de la Iaşi este ocupat în proporţie de 97%, principalii chiriaşi fiind retailerii Carrefour, Praktiker, Altex Media Galaxy, Mobexpert şi Decathlon.

Proiectul din Oradea

Faza a doua a ERA Shopping Park Oradea va necesita o investiţie totală de 3,5 mil. euro, din care ECDC va suporta 720.000 euro cash, iar Argo va contribui cu 1,7 mil. euro.

Prima etapă a proiectului de la Oradea a fost finalizată în 2008, principalii chiriaşi fiind Carrefour, Bricostore şi Mobexpert. A doua fază a dezvoltării centrului comercial prevede extinderea cu 39.000 metri pătraţi arie construită, din care 23.100 metri pătraţi închiriabilă, dublând practic suprafaţa centrului comercial.

Investitorii estimează că a doua etapă a acestui proiect va fi finalizată în trimestrul al patrulea din acest an, iar noile suprafeţe ar urma să fie deschise publicului în primul trimestru din 2011.

„Proiectele din Iaşi şi Oradea ridică numărul parteneriatelor în care este implicat ECDC la nouă şi creşte valoarea investiţiilor asumate de companie la circa 68 mil. euro“, se arată în anunţul fondului.

Cine sunt partenerii

La nivel local, pe lângă Asmita, Charlemagne mai are un parteneriat, prin intermediul vehicolului investiţional ECDC, cu firma românescă Dickau Investments care prevede dezvoltarea unei clădiri de birouri în zona Aeroportului Băneasa care, potrivit estimărilor dinainte de criză, necesita investiţii de 82 mil. euro. Fondul a investit până acum în acest proiect 5,2 mil. euro în achiziţia terenului necesar construcţiei.  Fondul mai are o participaţie de 40% în cadrul clădirii de birouri Cascade Euro Tower.

Argo Capital Partners deţine 50% din compania Omilos Group, care s-a ocupat cu dezvoltarea ERA Shopping Park Iaşi şi Oradea. La nivel local fondul de „private equity“ mai deţine parcurile de retail Shopping City Sibiu şi Suceava.