Ieri, Argo Real Estate (AREOF), cel mai mare proprietar de centre comerciale din România, a anunţat că a dat în judecată NEPI şi Osterreichische Volksbanken-Aktiengesellschaft (Volksbank) pentru că au încercat preluarea ostilă a centrului comercial pe care compania îl deţine în Sibiu. Argo acuză NEPI de concurenţă neloială pentru că a folosit ilegal şi a difuzat informaţii confidenţiale despre Sibiu Shopping City şi pentru că a făcut declaraţii publice dăunătoare la adresa companiei.

NEPI, pe de altă parte, menţionează într-un comunicat publicat astăzi la Bursa de Valori Bucureşti, că a hotărât să achiziţioneze drepturile ce decurg din contractele de finanţare, pentru o parte din împrumutul Sibiu Shopping City, achiziţionarea fiind condiţionată de redactarea documentelor de tranzacţie, rezultatele procesului de „due diligence“ şi de alte aprobări. NEPI şi-a anunţat acţionarii în 25 aprilie că intenţionează să reducă datoria la un nivel sustenabil pentru a exista resursele necesare renovării şi reconfigurării centrului comercial.

În plus, sud-africanii susţin că nu au primit nicio informare oficială cu privire la procedurile legale anunţare de Argo.

Argo Real Estate Opportunities Fund deţine patru parcuri de retail în România Shopping City Sibiu, Shopping CitySuceava, Era Shopping Park Oradea şi Era Shopping Park Iaşi care cumulează o suprafaţă totală închiriabilă de 271.000 mp. Următorul în topul proprietarilor de centre comerciale din România este ieşeanul Iulian Dascălu cu o suprafaţă totală de 239.100 mp închiriabili şi austriecii de la Immofinanz cu 186.000 mp.

Într-o perioadă în care majoritatea investitorilor încearcă să îşi lichideze proprietăţile acumulate înainte de criză, NEPI a reuşit să cumpere imobile în valoare cumulată de peste 370 mil. euro, ceea ce reprezintă peste 30% din volumul tranzacţionat în ultimii patru ani. Sud-africanii au cucerit efectiv piaţa românească şi deţin primele patru poziţii în topul celor mai mari tranzacţii imobiliare încheiate în criză.