Se fac presiuni pentru vânzarea unei importante locații din Sibiu! Prețul este unul derizoriu – 1,5 milioane de euro

Adrian Homan, directorul general al Construcții SA, a declarat că se fac presiuni asupra lui pentru a vinde Fabrica de Cultură și un teren aferent la un preț subevaluat.

Consiliul Local Sibiu anunța, în luna mai a acestui an, că ar dori să cumpere această fabrică și terenul aferent, însă Adrian Homan spune că nu a fost înștiințat, până în prezent de către Primăria Sibiu cu privire la achiziție.

Este de menționat că în documentele care însoțeau proiectul de hotărâre cu privire la acord era trecută și suma de 4,3 milioane de euro, aceasta fiind, potrivit proprietarului, valoarea halei și terenului.

”N-avem nicio adresă din partea administrației locale. Am citit și noi despre hotărârea adoptată. Dar aceste bunuri nu vor putea fi vândute direct, ci în cadrul unei licitații”, declară Adrian Homan, potrivit turnulsfatului.ro.

Adrian Homan mai spune că societatea pe care o conduce a intrat în insolvență, motiv pentru care bunurile nu pot fi vândute direct, fiind nevoie de licitație. Mai mult decât atât, atât terenul, cât și clădirea, sunt ipotecate în favoarea Băncii Comerciale Române (BCR), pe care a primit o finanțare de 25 de milioane de lei în 2014.

”Sunt presiuni foarte mari asupra mea pentru a vinde pentru 3,7 milioane de euro hala, plus un teren de 12.000 de mp pentru un preț derizoriu de 1,5 milioane de euro”, mai spune directorul general, potrivit sursei anterior citate.

33,7 milioane de lei pentru achiziția și amenajarea zonei

În luna mai, reprezentanții Primăriei Sibiu spuneau că este nevoie de 33,7 milioane de lei pentru achiziția și amenajarea zonei, subliniind că achiziția clădirii și terenului este importantă.

”Achiziţia construcţiei şi terenului «Fabricii de Cultură» este un proiect important şi un potenţial generator de venituri suplimentare din organizarea de evenimente cultural -artistice, sociale şi educaționale”, spuneau aceștia.

Potrivit sursei anterior citate, 22 de milioane de lei pentru cumpărarea clădirii ar fi provenit dintr-un credit bancar de 18,3 milioane de lei (comisioanele și dobânzile fiind de aproape 3 milioane de lei) și dintr-o subvenție în valoare de 3,2 milioane de lei provenită de la bugetul local.

Pentru amenajarea de birouri și pentru obținerea avizelor și autorizațiilor necesare ar mai fi nevoie de 3,5 milioane de lei, plus încă alte cinci milioane de lei pentru instalația de climatizare. De asemenea, costurile cu utilitățile sunt estimate la 800.000 de lei pe an.

Când va fi finalizată licitația

La finalul săptămânii trecute, Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, spunea că s-ar putea ca licitația să fie finalizată până la finalul acestui an.

„După o muncă de atâția ani sperăm din toată inima să se concretizeze cât mai repede aducerea Fabricii de Cultură la ea acasă, să o cumpere Primăria și să poată să rămână un spațiu în care să triumfe frumosul, bucuria, creația. Sunt spații ctitorite împreună – e Faustul, e Lulu etc. Nicăieri în lume nu e o întâmplare de genul acesta. Sperăm ca în 2024 să putem să redeschidem Fabrica de Cultură cu spectacolele dlui Purcărete, dlui Zholdak, ale lui Andrei și Andreea Grosu, ale marelor nume care sunt pe alee, în așa fel încât acel spațiu să devină un loc în care tânăra generație să aibă un car de proiecte și de întâlniri. Sunt 56 de nume pe alee. Gândiți-vă câtă bogăție, ce tezaur uriaș e aici”, a declarat Constantin Chiriac.

Acesta a mai spus că dorința de achiziționare a fost aprobată de Consiliul local.

„Dar până la decizia structurii juridice care conduce această insolvență, până se va face licitația trebuie să aprobe CL acum suma pe care a făcut-o evaluatorul independent. Primăria să găsească sursele de finanțare în așa fel încât să se poată facă această achiziție”, mai spune acesta.

Constantin Chiriac a mai spus că licitația ar putea avea loc până la finalul acestui an. De asemenea, el mai spune că unul dintre marile proiecte este reprezentat de eficiența energetică.

„Eu cred că se va face până la final de an, pentru că pierdem banii din PNRR, pierdem banii europeni, banii de la POR, de la fondurile norvegiene, elvețiene. Vrem să reabilităm tot spațiul acela, pe câteva proiecte, în așa fel încât să putem să avem energie, fără a o mai cumpăra. Chiar să ajungem la soluția ca tot ceea ce producem acolo, ca energie, să poată să deservească noul Teatru și centrul de congres. Tot ce gândim, gândim pentru viitor și pentru această comunitate”, a mai spus Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, potrivit sursei anterior citate.