Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Parlament și promulgat de președintele țării, scrie avocatnet.ro.

În privința cotelor pentru sănătate, angajatorii vor datora 5,5% pentru contribuția individuală a salariatului, adică la fel ca în momentul de față, și 5% (față de 5,2%, în prezent) pentru contribuția firmei. Totodată, cota de contribuție pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate va fi de 0,3%, față de 0,85%, cât este actualmente.

Propunerea legislativă mai include și o modificare referitoare la cotele pentru șomaj, în sensul că firmele vor aplica doar o cotă unică de 1% pentru contribuția individuală a salariatului. În acest moment, cotele pentru șomaj sunt de 0,5% pentru contribuția individuală a salariatului și 0,5% pentru contribuția angajatorului.

În cazul firmelor, cota de impozit pe profit care se aplică profitului impozabil va scădea de la 16%, atât cât este acum, la doar 10%, iar cota de impozit pe venit va scădea, de asemenea, de la 16% la 10%.