“Sumele stabilite suplimentar de organele de control se vor supraimpozita. De exemplu, dacă vin în control şi stabilesc o diferenţă suplimentară de impozit pe profit de 100.000 lei, iar suma declarată iniţial de contribuabil a fost de 490.000 lei, se vor plăti dobânzi şi penalităţi de întârziere 14,6% pe an (14.600 lei) şi penalitate de nedeclarare de 25% (25.000 lei). Prin urmare, într-un singur an suma platită pentru nedeclararea celor 100.000 lei va ajunge la 39.600 lei,  adica 39,60% din suma nedeclarată”, explică Sorin Istrate, Managing Partner, Contexpert.

Practica a demonstrat că inspecţiile fiscale se încheie, de obicei, cu noi obligaţii de plată. Inspectorii constată, frecvent, că firmele nu au calculat şi nu au achitat corect taxele. Mediul de afaceri consideră situaţia abuzivă şi o pune, în principal, pe seama a două cauze: legislaţia fiscală este interpretabilă şi procedurile după care se desfăşoară controalele sunt neunitare.

În schimb, Ministerul de Finanţe crede că penalitatea are „rolul de a aplica un tratament echitabil raportat la comportamentul contribuabililor, în sensul diferenţierii celor care declară corect, dar nu plătesc, de cei care nu declară”.

Această penalitate este o idee mai veche a Finanţelor şi a apărut, în 2014, în alte două proiecte retrase ulterior. Într-una dintre notele de fundamentare de anul trecut, autorităţile recunoşteau riscurile pe care le generează penalitatea  şi precizau că aceasta “nu se aplică dacă diferenţa este în legătură cu interpretarea de către contribuabil a unor prevederi fiscale evident neclare“. În actuala formă a proiectului, se menţionează că „pentalitatea de nedeclarare, precum și penalitatea de întârziere,  nu se aplică atunci când diferențele de impozite rezultă ca urmare a aplicării interpretării dată de administrația fiscală în situația fiscală în cauză, interpretare care rezultă din documente publice precum: circulare, instrucțiuni, îndrumări metodologice”.

Cât sunt penalităţile?

Penalitatea de nedeclarare este de 5% din taxele nedeclarate dacă suma stabilită de control nu depăşeşte 25% din valoarea taxei  declarate şi 25% din taxele nedeclarate dacă suma stabilită de control depăşeşte 25% din valoarea taxei declarate.

Penalitatea este plafonată la 1.000.000 lei. Limita nu se aplică dacă sumele nedeclarate sunt rezultate din săvârşirea unor fapte de evaziune fiscală. Penalitatea se majorează cu 100% dacă nedeclararea are ca rezultat săvârşirea unor fapte de evaziune fiscală potrivit Legii nr. 241/2005.

Pe de altă parte, penalitatea se reduce cu 75% dacă obligaţiile fiscale principale stabilite prin decizie se sting prin plată sau compensare până la termenul de plată prevăzut de Codul de procedură fiscală sau sunt eşalonate la plată, în condiţiile legii.

Conform proiectului, dobânda de întârziere a obligațiilor fiscale urmează să scadă la 0,02%, pe zi față de 0,03% în prezent însemnând un nivel anual de 7,3% la care se adaugă și penalitățile de întârziere de 7,3% anual, rezultând un nivel total al accesoriilor de 14,6%.