Ministrul Mediului, Barna Tanczos a anunțat miercuri că ordinul prin care se lansază Programul Rabla pentru electrocasnice va fi emis săptămâna aceasta.

Totodată, el a mai adăugat că programl ar urma să fie operațional „poate începând de vineri, că tot e Vinerea Verde”. De menționat este faptul că, la finele lunii aprilie, ministrul Mediului preciza că programul va avea trei subcategorii pentru a nu se transforma într-un „program de cumpărat televizoare”.

Mai exact, ministrul susținea că programul se va focusa pe aparatură care va avea consum mic de energie și va avea trei subcategorii. Este vorba despre mașini de spălat frigidere, dar și tablete, laptopuri și televizoare, în contextul în care mulți copii au nevoie de acces la tehnologie.

„Eficiența prin reducerea consumului să fie maximă. Ne concentrăm în prima fază pe mașinile de spălat, frigidere, după care venim cu a doua etapă, probabil la două săptămâni, vom veni cu a doua etapă, pentru laptop, tabletă și televizor, astfel încât să asigurăm pentru familiile care trebuie să doteze gospodăria cu tablete și laptopuri. Copiii au mare nevoie de asemenea sprijin pentru a putea participa la ore”, a spus Barna Tanczos la Digi24.

Acesta a mai adăugat că ultima fază a proiectului, care va fi după două săptămâni de la lansare va cuprinde mașinile de spălat rufe, dar și aparatele de aer condiționat.

„În ultima fază, la probabil 4 săptămâni de la lansare, venim cu programul pentru aparate de aer condiționat, mașină de uscat rufe și ce mai rămâne. Ele vor fi disponibile pentru cetățeni pe bugete alocate pe fiecare subgrupă, astfel încât eficiența programului să fie maximă și ca nu cumva să transformăm într-un program de cumpărat televizoare”, a mai spus ministrul.

Ce valoarea au voucherele 

De menționat este faptul că, inițial programul Rabla Electrocasnice trebuia să înceapă de pe data de 15 decembrie, însă a fost amânat. În ceea ce privete bugetul total, fostul ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor Mircea Fechet anunța că Programul are un buget total de 40 de milioane de lei și va permite utilarea caselor cu aparate electrocasnice de ultimă generație, pentru cel puțin 100.000 de români.

Amintim faptul că Rabla pentru Electrocasnice 2020 a introdus în lista echipamentelor finanțate prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) patru produse care nu au existat în edițiile anterioare: aspiratoare, uscătoare de rufe, laptopuri și tablete.

În ceea ce privește valoarea voucherului, în cazul laptopurilor finanțarea este de 500 lei, în cazul aerelor condiționate, frigiderelor, televizoarelor sau a mașinilor de spălat vase valoarea este de 400 de lei.

De cealaltă parte, pentru tablete și mașini de spălat rufe, finanțare nerambursabilă de 300 de lei, pe când la aspiratoare există o finanțare nerambursabilă de 200 de lei.