Tanczos Barna, Ministrul Mediului a anunțat că programul Rabla Electrocasnice va fi deschis în cursul săptămânii viitoare. Potrivit acestuia, mai trebuie pregătite categoriile pentru produse, dar și stabilirea valorile pentru vouchere.

El a mai adăugat că aparatura electrocasnică care consumă ce amai multă energie va fi cea mai importantă. Printre aparatele care se încadrează aici se numără mașinile de spălat, dar și frigiderele. Cea de a doua etapă a programului Rabla Electrocasnice va cuprinde tablete, televizoare, dar și laptopuri și aere condiționate.

„Săptămâna aceasta finalizăm sistemul informatic, am pregătit săptămâna trecută pe categorii de produse, sunt stabilite valorile pentru vouchere. Săptămâna aceasta emitem ordinul prin care lansăm și «Rabla electrocasnice». Ne vom concentra pe aparatură electrocasnică cea mai consumatoare de energie, astfel încât eficiența să fie maximă.

Ne concentrăm pe mașini de spălat, pe frigidere. După care vom veni cu a doua etapă pentru laptop, tabletă și televizor, iar în ultima fază venim cu programul pentru aparate de aer condiționat și ce mai rămâne din program”, a spus ministrul.

Zeci de mii de români ar putea accesa programele Rabla 

În ceea ce privește programele Rabla Clasic și Rabla Plus, ministrul Mediului susține că se așteaptă ca peste 60.000 de cetățeni să le acceseze. Precizările sale vin în contextul în care, cele două programe au fost deschise astăzi atât pentru persoane fizice cât și pentru persoane juridice.

„Cu siguranță va fi o creștere substanțială atât ca număr cât și ca valoare pe piața mașinilor electrice. Am venit în întâmpinarea acestor tendințe mondiale care se manifestă acum și pe piața autohtonă. Bugetul dublat cu siguranță va fi suficient. În cazul în care nu va fi, la sfârșitul anului avem posibilitatea suplimentării acestui buget.

Ne-am bucura foarte mult dacă ar fi epuizat în totalitate bugetul alocat pe anul acesta. Avem un interes deosebit din partea cetățenilor pentru acest programe. Sunt, probabil, cele mai așteptate programe.

Ne așteptăm ca peste 60.000 de cetățeni să beneficieze de «Rabla Clasic» și «Rabla Plus». Peste 50.000 la Rabla clasic și undeva la 10.000-12.000 la Rabla plus. De asemenea, vedem interesul în primele minute, sunt deja peste 1000 de accesări pe portalul care gestionează programul. Așteptăm primele înscrieri concrete, dar deja se vede interesul deosebit”, a adăugat Tanczos Barna.

Românii se pot înscrie pentru programul Rabla

Totodată, ministrul a mai precizat că românii se pot înscrie deja și se pot consulta cu dealerii pentru a înțelege ce acte sunt necesare la dosar. El a mai subliniat faptul că numărul vânzărilor de mașini electrice a crescut deja, chiar și fără programul Rabla Plus, lucru care demonstrează că piața auto se va schimba complet.

Tanczos Barna a mai precizat că producătorii auto se pregătesc și ei la rândul lor să scoată de pe piață motoarele cu ardere clasică, înlocuindu-le cu variante electrice complete.

„Se pot înscrie deja cetățenii, în orice caz, ei sunt consultați de dealeri pentru că mergem la un dealer auto care ne ajută să alegem modelul, să întocmim dosarul să ne verificăm în sistem, lucrurile sunt bine stabilite și există o rutină. Cel mai ușor și cel mai simplu e să fie consultați de dealerii auto și ei știu exact care sunt documentele care trebuie puse în dosar.

Deja se vede pe piață cum au crescut vânzările la mașinele electrice chiar și fără «Rabla Plus», este o tendință care demonstrează că se schimbă complet piața. Este o tendință observată și în celelalte piețe europene și dincolo de ocean, este clar că va veni momentul în care parcul auto se va transforma radical în maximum 10 ani de zile lucrurile se vor schimba complet. Producătorii auto se pregătesc să scoată din producție motoarele clasice pe ardere și să le înlocuiască cu variante electrice complet.

În sensul acesta venim și noi cu programele pe care le regândim. Am început discuțiile și dialogul cu reprezentanții producătorilor auto și comercianților auto din România pentru a realiza un program multi-anual prin care să asigurăm predictibilitate”, a mai adăugat ministrul.