Programul „Prima Casă” va fi prelungit, începând de miercuri, astfel încât persoanele care au precontracte să poată contracta împrumutul, urmând ca sistemul să fie extins în cursul lunii februarie, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

„Mâine (miercuri – n.r.) se prelungeşte sistemul aşa cum este, astfel încât cei care au precontracte să poată să îşi închidă operaţiunea, iar în cursul lunii febnruarie vom veni cu o modificare care să extindă proiectul”, a afirmat Vlădescu pentru Mediafax.

Vlădescu a declarat anterior că programul „Prima Casă” ar putea fi modificat, pentru susţinerea construcţiei de locuinţe, nu doar pentru achiziţii, în contextul în care există un plafon de jumătate de miliard de euro neutilizat.

Momentan, programul este blocat

Reprezentanţi ai Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, ai Ministerului Finanţelor şi ai BNR se vor întâlni miercuri pentru a discuta despre deblocarea programului „Prima Casă” şi modificările care vor fi aduse.

În prezent, FNGCIMM nu mai acceptă dosare de la bănci pentru „Prima Casă”, deoarece nu a fost aprobat încă în Guvern un act normativ privind sumele care urmează să fie utilizate în acest an.

Fondul a primit anul trecut aproximativ 11.500 de cereri în cadrul programului „Prima Casă”, valoarea garanţiilor acordate însumând 485 de milioane de euro. Astfel, din plafonul de un miliard de lei aprobat iniţial ar rămâne o sumă de 515 milioane de euro, care ar putea fi transferată pentru acordarea de garanţii în 2010.

SURSA:Mediafax