"Fundaţia Romanian Business Leaders, care reuneşte antreprenori şi lideri de business importanţi din mediul privat din România lansează Re>patriot, un proiect de repatriere prin antreprenoriat a românilor stabiliţi peste hotare. Studiile arată că aproximativ o pătrime dintre românii plecaţi doresc să investească într-o afacere în România, în timp ce în ţară este nevoie de tot mai multe business-uri antreprenoriale. Re>patriot îşi propune să susţină românii care doresc să revină în ţară cu informaţii şi consiliere pentru acces rapid la oportunităţile de a face business în România. Demersul răspunde, în acelaşi timp, nevoii României de a atrage expertiză şi bune practici din ţările cu o economie de piaţă dezvoltată", se menţionează într-un comunicat al fundaţiei.

Potrivit sursei citate, principalele bariere ale românilor plecaţi care doresc să investească în ţară ţin de lipsa informaţiilor şi de teama de a nu pierde banii investiţi.

"Ne-am propus să îi ajutăm cu informaţii despre ce presupune să deschizi o afacere în România, despre procedurile legale, despre finanţare, despre ocaziile de a face afaceri în diferite domenii. Pentru a-i încuraja să-şi depăşească neîncrederea, vom promova poveşti de succes ale antreprenorilor români', a declarat Felix Pătrăşcanu, membru în Consiliul Director al Fundaţiei Romanian Business Leaders.

Re>patriot se adresează, în primă etapă, în special românilor care trăiesc în Italia, Spania şi Marea Britanie şi vizează crearea unei comunităţi care să inspire şi să motiveze, dar şi să-i consilieze pe cei care doresc să investească în ţară.

"Constatăm că un număr tot mai mare de români care lucrează în străinatate ar dori să se întoarcă acasă. Ei deţin resurse în bani, cunoştinţe, abilităţi, experienţă şi o mare capacitate de muncă. Până acum, banii trimişi de ei au adus o contribuţie importantă la creşterea României. Marea majoritate a emigrat pentru că în ţară lipseau oportunităţile şi perspectivele unui viitor mai bun. Au ales să plece într-o lume liberă, a competiţiei, a corupţiei foarte scăzute, a valorilor etice, au ales să lucreze în economii funcţionale. Cei mai mulţi îşi iubesc ţara şi e momentul să dovedim că îi preţuim. Guvernul României ar trebui să considere o prioritate naţională atragerea românilor plecaţi. Aceştia pot investi în economia României şi vor reveni în ţară aducând cu ei posibili investitori şi asociaţii din ţările în care trăiesc. Sunt convins că transferul de know-how şi infuzia de capital astfel dobândite vor reprezenta un imbold important pentru economia românească', a declarat Marius Bostan, liderul proiectului Re>patriot.

Un prim pas constă în organizarea a şapte conferinţe în cele trei ţări, prin care românii de acolo să ia contact direct cu antreprenori de succes din România. La aceste evenimente vor fi promovate oportunităţile de a face business în ţară şi vor fi prezentate exemple de succes ale antreprenorilor care au ales să rămână în România şi au reuşit să construiască business-uri sustenabile.

"Re>patriot este un proiect de suflet pentru ca ştiu cum e să fii de ambele părţi. Aici e locul nostru, aici sunt oportunităţile, aici e nevoie de noi. Diaspora e cel mai de preţ lucru pe care îl avem în acest moment. Aceşti oameni au acumulat cunoştinţe, au o altă perspectivă, o altă viziune, şi-au schimbat mentalitatea. Oportunităţile mari pentru oamenii cu iniţiativă sunt aici. În România este spaţiu de acţiune, lucrurile se desfăşoară încă la un nivel scăzut de profesionalism şi competenţă, astfel că românii cu iniţiativă se pot diferenţia rapid în piaţă. Pentru cei mai comozi, România însă nu este o oportunitate', a declarat Dragoş Anastasiu, membru în Consiliul Director al Fundatiei Romanian Business.

Fundaţia Romanian Business Leaders (FRBL) este o organizaţie apolitică, neguvernamentală şi non-profit a cărei misiune este construcţia unei ţări mai bune pentru mediul de afaceri şi locuitorii ei.

FRBL organizează anual, la mijlocul lunii februarie, RBLSummit, un eveniment de două zile la finalul cărora peste 200 de antreprenori şi lideri români din business generează proiecte concrete în trei arii de acţiune.

AGERPRES