UPDATE:

ANM anunță o alertă cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină pentru 9 județe, în vigoare luni între orele 14.00 – 19.00. Alte județe sunt sub cod galben.

Alerta cod galben este în vigoare luni între orele 12:00 – 19:00, și anunță în zona de munte, în Moldova, Transilvania, nordul Munteniei și al Dobrogei, perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 40 l/mp.

În următoarele zile disconfortul termic va fi ridicat, iar mai ales în zonele de câmpie, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Alerta cod portocaliu vizează județele Bacău, Vrancea, Buzău, Covasna și zona montană a județelor Prahova, Brașov, Harghita, Neamț și Suceava. Luni între orele 14.00 – 19.00 vor fi perioade cu averse torențiale, intensificări puternice ale vântului, vijelii, descărcări electrice și grindină. Se vor acumula cantități de apă de peste 30 l/mp și pe arii restrânse 50…60 l/mp.

Știre inițială:

Prognoza meteo ANM! Fenomenele meteo extreme lovesc România luni! Val de aer tropical

Conform prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), vremea se va menţine caldă în cursul zilei de luni cu o după-amiază călduroasă în majoritatea zonelor, în special în Câmpia Română, Câmpia de Vest şi Lunca Dunării, transmite Adevărul. Disconfortul termic va fi ridicat, maximele urmând să atingă între 27 şi 34 de grade.

Prognoza meteo ANM! Fenomenele meteo extreme lovesc România luni! Val de aer tropical

Meteorologii anunță instabilitatea atmosferică în nord-vestul şi centrul ţării, în zonele montane şi submontane. Astfel, cerul se va înnora temporar, vor fi averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, posibil chiar vijelii şi căderi de grindină. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala pe spaţii mai restrânse, cu probabilitate mai mare în est şi sud-est. Minimele vor fi cuprinse între 12-23 de grade Celsius.

În Capitală vremea va fi călduroasă, disconfortul termic ridicat, iar maxima va atinge 34 de grade. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări spre seară, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura minimă va fi de 18…20 de grade.

Prognoza meteo ANM! Fenomenele meteo extreme lovesc România luni! Val de aer tropical

Vreme caniculară marți în sud și sud-estul României

Marți meteorologii anunță o scădere ușoară a valorilor termice în jumătatea de nord-vest a ţării. În schimb în sud şi sud-est vremea va fi în continuare călduroasă, izolat caniculară după-amiaza, cu disconfort termic accentuat.

În nord şi nord-est şi local în centru şi la munte vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică se va manifesta prin înnorări temporar accentuate, se vor semnala averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi izolat vijelii şi grindină. Cerul va fi variabil în celelalte regiuni, cu probabilitate redusă de astfel de fenomene. Temperaturile maxime se vor încadra între 24 de grade în Maramureş şi nordul Moldovei şi în jurul a 35 de grade în Muntenia şi vestul Dobrogei. Minimele termice vor fi cuprinse în general între 10 şi 20 de grade.

Prognoza meteo ANM! Fenomenele meteo extreme lovesc România luni! Val de aer tropical

În Capitală, marți, vremea se menține călduroasă, chiar caniculară la orele amiezii. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în a doua parte a zilei, dar probabilitatea pentru averse va fi redusă. Temperatura maximă se va situa în jurul a 35 de grade, iar cea minimă va fi de 18…20 de grade.

Prognoza meteo ANM! Fenomenele meteo extreme lovesc România luni! Val de aer tropical