Prognoza meteo ANM! Cum este vremea în septembrie

Prognoza meteo ANM! Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a oferit noi detalii cu privire la starea vremii la finalul acesta de lună. Potrivit Elenei Mateescu, avem parte de vreme de vară în prima lună de toamnă.

Valorile termice ar putea fi din nou caniculare la finalul acesta de săptămână. Meteorologul spune că termometrele ar pute ajunge la 35 de grade Celsius.

Această temperatură este cu 10 grade Celsius mai ridicată decât cea normală pentru această perioadă din an.

Mai mult, vremea o va ține tot așa până la finalul lunii septembrie. De altfel, directorul ANM spune că nu este exclus ca luna septembrie din acest an să fie trecută în topul celor 3 cele mai călduroase luni septembrie.

Ea amintește că în anul 1994, luna septembrie a înregistrat o abatere termică pozitivă de 4,2 grade. În 2023, abaterea termică pozitivă în septembrie a fost de 3,6 grade Celsius.

vreme, meteo
SURSA FOTO: Dreamstime

Cele mai ridicate valori termice pentru data de 22 septembrie

Directorul ANM a anunțat că, în această dimineață, 51 de stații meteo au înregistrat cele mai ridicate temperaturi minime pentru o zi de 22 septembrie de când au început măsurătorile meteorologice în țara noastră.

Elena Mateescu sugerează că, în următoarele trei zile, ar putea fi atinse recorduri zilnice în anumite zone, în special acolo unde sunt așteptate temperaturi de 34…35 de grade.

Căldura ar putea continua și în luna octombrie

Elena Mateescu a mai menționat că prognozele revizuite pentru următoarele patru săptămâni sugerează o probabilitate ridicată de temperaturi constant ridicate.

Acest lucru se va întâmpla în special în săptămâna 25 septembrie – 2 octombrie, fiind așteptate abateri medii pozitive de peste 4 grade Celsius în cea mai mare parte a țării.

Abateri similare sunt anticipate în săptămânile 2 – 9 octombrie și 9 – 16 octombrie.