Cifra de afaceri a companiei în prima jumătate a anului 2011 a fost de 1,14 miliarde de lei.

Producţie de aluminiu primar înregistrată în primul semestru din 2012 a fost de 124.567 tone, de la 130.458 tone în primul semestru din 2011, iar producţia de aluminiu procesat de 34.227 tone, în creştere de la 28.946 tone în primul semestru din 2011. 

"Reducerea cererii de aluminiu şi a preţului, din prima jumătate a acestui an, la care s-a adăugat deficitul de energie, a afectat rezultatele companiei. Cu toate acestea, datorită structurii noastre optime de producţie, integrării verticale şi a strategiei de control al costurilor, ne-am menţinut nivelul de profitabilitate în condiţii de piaţă foarte dificile", a declarat vice preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro, Marian Năstase.

În prima jumătate a acestui an, din cauza forţei majore declarate de Hidroelectrica, Alro a primit de la producătorul de energie aproximativ 50% din cantitatea necesară. Prin urmare, pentru o perioadă din primul semestru, compania a fost nevoită să cumpere o cantitate semnificativă de energie de pe PZU şi de pe Piaţa de Echilibrare, ceea ce a implicat costuri mai mari, potrivit Alro.

În urma declarării insolvenţei pentru Hidroelectrica, principalului furnizor de energie pentru Alro, cele două părţi au renegociat clauzele contractuale şi au ajuns la un acord pentru 3 TWH/an, până în 2018, cu o nouă formulă de calcul a preţului, bazată pe o serie de factori care includ cotaţia aluminiului pe Bursa Metalelor de la Londra şi evoluţia pieţei energiei, formula având un nivel minim şi unul maxim.

Potrivit Alro, piaţa internaţională a aluminiului a intrat pe o pantă descendentă în primul semestru din 2012, atingând noi minime ale anului, la finalul perioadei, afectând întreaga industrie. Preţul aluminiului a atins o medie de 2.079 de dolari/tonă, la Bursa Metalelor de la Londra (LME), înregistrând o scădere de aproximativ 500 de dolari/tonă (de la 2.550 de dolari/tonă) în comparaţie cu perioada similară din 2011.

Alro a finalizat, în prima jumătate a anului 2012, investiţii în valoare de 15 milioane de dolari pentru creşterea eficienţei energetice.

Compania şi-a integrat procesul de producţie, asigurându-şi necesarul de materii prime din propriile mine de bauxită din Sierra Leone, precum şi necesarul de energie electrică, până în 2018, ca urmare a renegocierii contractului cu Hidroelectrica. De asemenea, acţionarul majoritar a luat măsurile necesare pentru construirea propriei termocentrale în Tulcea, finalizând lista scurtă a contractorilor.
Sursa: Agerpres