ING Groep N.V., cel mai mare grup olandez de servicii financiare, a raportat joi un profit trimestrial uşor peste estimările analiştilor, dar mai redus decât în urmă cu un an, din cauza creşterii costurilor în vederea îndeplinirii cerinţelor autorităţilor de reglementare, transmit Bloomberg şi Reuters. În trimestrul trei din 2019 profitul de bază înainte de taxe a scăzut până la 1,91 miliarde euro (2,13 miliarde de dolari), de la 2,12 miliarde euro în perioada similară a anului trecut. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un profit de 1,88 miliarde euro.

„Chiar dacă industria financiară este afectată de ratele negative ale dobânzilor, veniturile nete din dobânzi şi veniturile din comisioane au crescut în trimestrul trei din 2019”, a afirmat directorul general Ralph Hamers.

În 2018, justiţia olandeză a ajuns la un acord amiabil cu ING în legătură cu un dosar de spălare de bani, grupul financiar olandez acceptând să plătească 775 milioane de euro. Procurorii au reproşat ING că a încălcat legislaţia olandeză în materie de prevenire a spălării banilor şi finanţarea terorismului, „în mod structural şi timp de mai mulţi ani” prin faptul că nu a împiedicat utilizarea conturilor clienţilor săi pentru spălarea banilor între 2010 şi 2016. Procurorii olandezi au informat că, din totalul de 775 milioane de euro, suma de 675 milioane de euro este considerată amendă, iar restul de 100 de milioane de euro reprezintă o redresare pentru beneficii obţinute în manieră ilicită.

După ce ING a fost amendată, costurile au crescut pentru banca olandeză, iar în trimestrul trei din 2019 aceasta a angajat încă 500 de persoane pentru a combate operaţiunile legate de spălarea de bani. În prezent, ING are 3.500 de angajaţi care se ocupă de această problemă, din totalul de 53.500 de angajaţi pe plan global.

Cheltuielile operaţionale ale ING au urcat la 2,44 miliarde euro în trimestrul trei din acest an, de la 2,31 miliarde euro în perioada similară a anului trecut.

Marja netă a dobânzii a urcat uşor, la 1,54%, de la 1,52%, în timp ce provizioanele pentru creditele neperformante au urcat la 276 milioane de euro, de la 215 milioane de euro în urmă cu un an.

La Bursa de la Amsterdam, acţiunile ING au urcat joi cu 0,24%, la 10,17 euro.