Prețurile în scădere de astăzi ar putea fi, de asemenea, un fel de avertisment despre viitorul economiei, potrivit Fortune.

În urmă cu un an, prețurile la cherestea au crescut în mai multe locuri ale lumii. Astfel, în SUA, unde preţurile creșteau de la o zi la alta, se vorbea de o adevărată obsesie naţională pentru aceste materii prime şi de o iminentă penurie. În Statele Unite, preţurile au crescut până la niveluri nemaivăzute până atunci, împinse de o combinaţie de forţe precum capacitatea redusă a fabricilor de cherestea, un boom al renovărilor şi apoi de o explozie în construcţia de locuinţe.

După doar un an, prețurile s-au prăbușit

Astfel, prețul la cherestea atinsese cifra record de 1.607 de dolari în mai 2021, din cauza cererii în creștere pentru case noi. Douăsprezece luni mai târziu, prețurile la cherestea s-au prăbușit, ajungând acum undeva la 648 de dolari, înregistrând o scădere de peste 50% față de 1.464 de dolari, cât erau în martie.

Așadar, în timp ce prețurile au crescut, în toată lumea, la aproape la orice produs, la cherestea lucrurile se îndreaptă în direcția opusă. Rezerva Federală a anunțat că inflația a urcat la un nou maxim din ultimii 40 de ani, dar prețurile la cherestea au scăzut după ce au atins niveluri record vara trecută.

Costul mic al lemunului nu poate compensa creșterea ratei dobânzilor

Chad Bryan, de la Southwestern Remodeling, a declarat că în ultimii ani s-a observat o creștere a cererii pentru proprietarii de case care încep construcții noi sau lucrează la proiecte de reamenajare a locuințelor.

„De la începutul pandemiei, am văzut o creștere a cererii, spre deosebire de tot ce am văzut în cei 20 de ani de carieră și în istoria de 50 de ani a companiei”, a spus Bryan. Proprietarii de case caută să profite de prețurile mai mici la cherestea, dar Bryan crede că unii aleg și acum să mai aștepte, până când prețurile materiilor prime vor mai scădea.

Deși salută scăderea prețurilor, Bryan spune că ratele dobânzilor cresc atât de mult, încât costul tot mai mic al lemnului nu poate compensa acest lucru.

Prețurile la cherestea sunt în cădere liberă, deoarece o combinație între creșterea ratelor dobânzilor, inflația record și o piață a locuințelor tot mai vulnerabilă convinge tot mai puțini oameni să-și cumpere o locuință.

Nu a existat un moment mai rău pentru a cumpăra o casă

Pe de altă parte, deși prețurile la cherestea sunt tot mai atractive, tot mai puțini americani își pot permite să-și cumpere o casă.

Într-un studiu național privind locuințele, realizat de Asociația Națională Federală pentru Ipotecă, 80% dintre americanii chestionați spun că este un moment prost pentru a cumpăra o casă. Acest sentiment este susținut de o notă de cercetare recentă a Bank of America, care menționează că accesibilitatea locuințelor s-a prăbușit, aproape de minimele din 1987 și 2005.

„Așteptările consumatorilor privind înrăutățirea situației financiare anul viitor au atins un maxim istoric în sondajul din mai. Oamenii au manifestat o îngrijorare mai mare cu privire la siguranța locului de muncă”, a declarat Doug Duncan, vicepreședinte și economist șef la Fannie Mae.