Profeția teribilă a lui Octavian Jurma! Vom ajunge la 50.000 de cazuri zilnice. Este cel mai negru scenariu

Octavian Jurma a fost invitat în emisiunea ”Dosar de politician” de la B1 TV, acolo unde a declarat că România va ajunge la 50.000 de cazuri de infectare pe zi, moment în care a fost întrebat de Silviu Mănăstire dacă un asemenea număr de cazuri ar putea provoca un posibil blocaj la nivelul secțiilor de Terapie Intensivă.

Cercetătorul a spus că este foarte probabil ca bolnavii să blocheze secțiile ATI.

„Este foarte probabil că da. Știm foarte bine că și înainte de valul Delta se spunea că în România, prin imunizarea după infectare, prin faptul că suntem totuși 30% vaccinați, cât eram pe atunci, nu are cum să fie valul Delta chiar atât de grav, probabil că va fi în cel mai rău caz ca valul Alpha. Am văzut că în țările puternic vaccinate valul Delta a fost aproape inofensiv, a produs mai puține decese decât în România la de 10 ori mai multe cazuri”, spune Octavian Jurma.

S-au făcut mai multe teste

Cercetătorul spune că numărul testelor a fost majorat și că s-a testat de aproape trei ori mai mult miercuri, decât luni.

„În general, dacă ne uităm, vedem că numărul de cazuri raportate este cel mai scăzut luni pentru că vin testele de duminică, însă pe de altă parte luni avem cea mai mare rată de pozitivare, adică în general se testează doar cei simptomatici, doar cei care au nevoie să se testeze. Acest lucru nu s-a întâmplat astăzi, deși față de luni, când au fost 38.000 de teste, am testat peste 100.000 de teste, deci aproape de trei ori mai mult.

Rata de pozitivare a rămas aceeași. Am mărit foarte mult numărul de teste, dar n-am reușit să le mărim atât de mult încât să prindem pandemia din urmă. Abia ținem pasul cu ea în continuare, ceea ce înseamnă că avem o creștere reală, fulminantă, care va atinge un platou la un moment dat, însă suntem abia în a cincea săptămână a pandemiei.

Niciunde nu s-a ajuns mai repede, la un vârf, de șase săptămâni, nici în Africa de Sud, nici în Marea Britanie”, a declarat cercetătorul.

Numărul cazurilor va continua să crească

De asemenea, cercetătorul a mai spus că vom avea cu certitudine o altă perioadă de creștere și că este posibil să vedem o dublare a numărului de cazuri.

„Mai avem cu certitudine o perioadă de creștere săptămâna viitoare, când vom vedea probabil încă o dublare a numărului de cazuri, vom vedea probabil peste 50.000 de cazuri pe zi până la sfârșitul săptămânii viitoare și abia peste două săptămâni ne putem aștepta la acel vârf”, a adăugat el.