Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Alexandru Rafila, spune că există un decalaj între creşterea numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi creşterea numărului pacienţilor de la Terapie Intensivă, dar şi a mortalităţii.

”Ne aşteptăm în mod normal în perioada următoare, în următoarele săptămâni, să avem o creştere mai rapidă a numărului de cazuri atât la Terapie Intensivă, cât şi o creştere mai rapidă a mortalităţii”, explică el.

”Cifra obişnuită pentru raportarea de luni”

Alexandru Rafila a declarat, luni seară, la Digi 24, că numărul de cazuri noi anunţat luni – 823 – nu reprezintă ”nicio scădere”, ci este cifra obişnuită pentru raportarea de luni, vizând analizele făcute duminica.

”Cea mai mare parte a laboratoarelor private nu lucrează duminica, iar aceste teste, care sunt pozitive în proporţie de peste 10 la sută, sunt teste care sunt făcute, cred că în proporţie de peste 90 la sută sau poate chiar mai mult, pacienţilor simptomatici sau celor care întrunesc definiţiile de caz ale Institutului Naţional de Sănătate Publică, nu sunt teste făcute la cerere”, a explicat el, conform news.ro.

El a menţionat că în timpul săptămânii se testează, la cerere, mai multe persoane sănătoase.

A crescut numărul pacienţilor la Terapie Intensivă

”Asta este un procent apropiat de adevăr. Noi avem undeva între 10 şi 14 la sută teste pozitive în ultima perioadă, un procent apreciabil, care se menţine ridicat de mai multe săptămâni”, a spus Rafila.

Potrivit acestuia, a crescut numărul pacienţilor la Terapie Intensivă întrucât, statistic, s-a observat că 5 la sută din bolnavi fac forme grave care necesită asistenţă de Terapie Intensivă.

”Există un decalaj între creşterea numărului de cazuri şi creşterea numărului de persoane internate la Terapie Intensivă, dar şi în ceea ce priveşte mortalitatea, e un decalaj de două-trei săptămâni, pentru că, practic, o pesoană care se îmbolnăveşte nu intră de a doua zi la Terapie Intensivă, după o evoluţie de 7-10 zile ajunge în secţia de Terapie Intensivă.

Importanța trendului descrescător

De asemenea, mortalitatea crescută apare după un interval mai mare de la creşterea cifrelor.

Deci ne aşteptăm în mod normal în perioada următoare, în următoarele săptămâni, să avem o creştere mai rapidă a numărului de cazuri atât la Terapie Intensivă, cât şi o creştere mai rapidă a mortalităţii”, a afirmat Alexandru Rafila.

El a spus că este important să apară cât mai curând trendul descrescător.