Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat că angajaţii din sistemul de învăţământ vor continua greva. Astfel, există posibilitatea ca elevii să nu meargă la școală nici în zilele următoare.

Profesorii nu renunță la grevă

De asemenea, Marius Nistor a mai spus că profesorii nu vor renunţa la protestul anunţat pentru marţi, în Capitală, în Piaţa Victoriei şi la Palatul Cotroceni, la care sunt aşteptaţi 20.000 de salariaţi din Educaţie.

„Răspunsul l-au primit la ultima acţiune de protest şi a fost un răspuns categoric: Nu. Noi am dat un răspuns la o acţiune la care au participat 14.000 de oameni în faţa Guvernului şi nu numai. S-a schimbat ceva radical între timp? Cu un pic de bani şi că au redenumit primele, îmi pare rău, dar nu asta aşteaptă colegii noştri. Continuă acţiunile de protest şi în alte mari oraşe.

Nu mă interesează ce apare pe site-ul Ministerului Fondurilor sau ce se discută la nivel de Guvern, pe mine mă interesează ce comentează colegii noştri din unităţile de învăţământ care au făcut cinci zile de grevă şi care de luni continuă acţiunea de protest.

Asta contează! Iar Guvernul acesta cu bune intenţii, în ghilimele, îşi permite să modifice Legea Dialogului Social, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, aşa, la sfârşit de săptămână, ca să exercite presiuni asupra colegilor noştri! Aşa că nu mă interesează ce discută Guvernul pe site-urile lor! Să vină cu o ofertă corectă, cu o soluţie corectă în faţa colegilor noştri şi dacă au neclarităţi să meargă în şcoli!”, a precizat Marius Nistor.

Examenul de Bacalaureat s-ar putea amâna

De asemenea, Marius Nistor a precizat că există posibilitatea ca examenul de Bacalaureat și Evaluarea Națională să fie amânate, dacă nu primesc un răspuns pozitiv de partea Guvernului.

„Este posibil orice atâta vreme cât avem un astfel de comportament din partea Guvernului.”, a mai precizat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, pentru News.ro

Guvernul așteaptă ca elevii să se întoarcă în bănci

La polul opus, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a precizat că Executivul se așteaptă ca sistemul educațional să fie repornit, iar orele să fie reluate.

„Guvernul României se așteaptă ca procesul educațional să fie reluat, deoarece cu toții – guvernanți, sindicate, oameni din sistemul didactic în general, părinți și elevi – cu toții ne dorim ca sistemul educațional să fie repornit, copiii să-și încheie anul școlar și mai sunt doar câteva zile în acest sens, iar aceia dintre ei care trebuie să meargă să-și dea evaluările sau să susțină examenele, să se pregătească, în cazul celor de-a 12-a, de admitere la facultate, să poată să facă acest lucru. Și contăm, contăm și pe buna credință și pe capacitatea de a înțelege importanța acestui moment pentru toți cei care funcționează în sistemul educațional.

Disponibilitatea Guvernului nu doar la dialog, ci și de a veni cu măsuri concrete este reală. Am prezentat astăzi doar două exemple recente, care împreună cumulează peste 1 miliard de lei, o sumă importantă, care nu era inclusă în bugetul de stat și pentru care Guvernul a găsit deja resurse pentru a putea compensa acele nevoi cu caracter tranzitoriu până la momentul în care, peste doar câteva săptămâni, noua lege a salarizării, incluzând aici ca prioritate educația, va putea oferi, ca soluție așteptată de sindicate. Acest lucru se întâmplă prin dialog și nu prin blocarea sistemului educațional.

De aceea, Guvernul, inclusiv după discuțiile și întâlnirile nu doar cu liderii sindicali, ci și cu reprezentanții părinților și ai copiilor, consideră că este necesar, și anume, ca profesorii noștri, învățătorii noștri, să revină la catedră, acolo unde copiii așteaptă.

Și noi ne așteptăm și contăm în continuare pe faptul că se va înțelege în timp util, în orice caz, la timp, nu doar de către liderii sindicali, ci și de către toți cei care lucrează în sistemul educațional, că soluția nu este blocarea educației în România. Soluția este consolidarea educației din România într-o manieră sustenabilă, pe baza de dialog.”, a spus Dan Cărbunaru.