Un nou semnal de alarmă cu privire la situaţia din învăţământ.

Se cer creşteri salariale cu 25% pentru toată lumea, nu după o grilă, pentru că acolo vor apărea diferenţe

Liderul filialei Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) din Dolj, Bogdan Manea, a atras atenţia că situaţia poate deveni alarmantă în sistemul de educaţie, în cazul în care negocierile dintre sindicalişti şi guvernanţi nu repornesc marţi, 6 iunie.

Preşedintele FSLI Dolj a explicat că profesorii îşi doresc venituri mai mari cu 25%, însă pentru toată lumea, nu după o anumită grilă.

„Este vorba de 25%, dar pentru toată lumea, nu pe o grilă, unii au 16%, unii au 25%, că aşa se întâmplă în acest moment. Oamenii care au gradul I vechime, peste 25 de ani vechime, gradaţie de merit şi dirigenţie iau undeva la 16% net.

În valoare nominală în jur de 900 de lei. Pentru profesorul debutant este vorba de 600 de lei, profesorul debutant ia în acest moment 25%. Ceilalţi profesori nu iau 25%”, a precizat Bogdan Manea pentru Prima News.

Bogdan Manea: Dacă mâine nu reîncep negocierile, situaţia poate fi alarmantă

El a explicat că lucrurile pot fi încă rezolvate, însă negocierile trebuie neapărat să înceapă din nou mâine, 6 iunie.

„Dacă mâine nu reîncep negocierile, situaţia poate fi alarmantă. Soluţia propusă şi de mine şi de sindicat este reînceperea de urgenţă a negocierilor, pentru că sunt lucruri care se pot rezolva. (…)

Cum s-a putut da la medici dintr-o singură tranşă asta am cerut şi noi de la 1 ianuarie 2024. Şi lucrul ăsta se poate face”, a adăugat liderul FSLI Dolj.

Bogdan Manea a explicat faptul că sindicaliştii din educaţiei îşi doresc continuarea negocierilor pe tema ordonanţei de urgenţă, care ar mai putea suferi modificări.

„Ordonanţa de urgenţă, trebuie lucrat pe ordonanţa de urgenţă şi noi propunem în felul următor.

Mâine, trebuie neapărat o întâlnire din nou la Guvern, o începere a renegocierilor, lucrul acesta se poate face foarte repede şi această ordonanţă de urgenţă să fie discutată împreună cu noi, corect şi să ne dăm acordul inclusiv noi, pentru că noi nu ne-am dat acordul pe această ordonanţă de urgenţă.

Ne dorim ca acel lucru, profesorul debutant cu salariul mediu brut pe economie, să fie introdus în textul ordonanţei”, a precizat liderul sindical.

Acord cu Guvernul sau ordonanţă de urgenţă?

El afirmă că profesorii nu se vor mulţumi cu un simplu acord şi cer o ordonanţă de urgenţă, pentru că acorduri au mai fost semnate de-a lungul timpului şi n-au mai fost apoi respectate.

„Sub nicio formă (nu acceptăm un simplu acord – n.r.).

Acorduri au fost în România nenumărate şi au fost încălcate în ceea ce priveşte educaţie de 33 de ani. Nu s-a respectat până acum niciun acord”, a declarat Bogdan Manea.